Noc-muzeja-2010_nm_largeU Noći muzeja 15. maja i gradovi koji nemaju muzeje
Manifestacija „Noć muzeja“ biće održana u Srbiji 15. maja, i obuhvatiće 48 gradova, od kojih neki, poput Svilajnca, prvi put učestvuju u ovom kulturno-umetničkom programu i pri tom nemaju nijedan muzej.
Osnivač srpske „Noći muzeja“ Ana Jovanović rekla je na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu da će se program odvijati u 150 kulturnih institucija i da je Srbija po broju lokacija na kojima se manifestacija održava druga u Evropi, iza Francuske.
U odnosu na prošlu godinu, „Noć muzeja“ se proširila na novih sedam mesta u Srbiji, među kojima su Svilajnac, Lazarevac, Bečej, Bačka Palanka i Bela Crkva, a najbogatiji program ponudiće Beograd, Novi Sad, Sremski Karlovci, Šabac i Valjevo.
Kao i proteklih šest godina, „Noć muzeja“ će početi u 18 sati i trajati do dva sata ujutro.
U Beogradu, program će se odvijati na 70 lokacija u sedam gradskih zona, a prema rečima Ane Jovanović, posetioci će moći da zavire u neke kulturno važne objekte i sadržaje „koji retko otvaraju vrata“ i koja će biti otvorena „samo za tu noć“.
Posetioci beogradske „Noći muzeja“ će tako „probati vino i med u kazamatima Vojnog muzeja, videti kako izgleda novi Muzej sporta i olimpizma, koji će pretpremijerno biti otvoren za ‘Noć muzeja’, kako izgleda kuća u kojoj je živeo Đorđe Vajfert, da se upoznaju sa istorijom tetoviranja, i da se upoznaju sa materijalima od kojih su se pravile lutke od 19. veka do danas“, saopštili su organizatori.
U Novom Sadu, „Noć muzeja“ će biti razgranata na 40 lokacija, i ponudiće sadržaje poput „Mode u noći“, izložbe papirnih novčanica i mađarskog „žolnaj“ nakita i rezultata fotokonkursa za ekološku fotografiju. Moći će takođe da se vidi kako je izgledala tipična vojvođanska ulica sa početka 19. veka.
Programi u obližnjim, nevelikim Sremski Karlovcima odvijaće se na 21 lokaciji, a među zanimljivijim sadržajima su izložba „Đačko odevanje u Srbiji“, upoznavanje sa autentičnim izgledom gostionica, novina i časopisa iz 19. veka, degustiranje vina, pčelinjih proizvoda i bermeta, kao i oblizak vinskih laguma.
Šabac će ponuditi 11 programa, među kojima su izložba fotografija iz starih šabačkih fotografskih radnji, kao i izložba fotoaparata i reklamnih plakata od kojih neki potiču iz 1844. godine.
Svilajnac, koji duže vreme nema nijedan muzej, pretvoriće se ceo u jedan muzej tako što će „svi izlozi za jedno veče postati muzejske vitrine“, uz „skadarlijsku atmosfereu“, rekao je predstavnik tog gradića na konferenciji za novinare.
Stanovnici Svilajnca će tako moći da se upoznaju kako je izgledao tamošnji politički život, šta sve obuhvata zbirka izuzetno retkih i vrednih dokumenata sa autografima svetski značajnih ličnosti, a videće i izložbu odevnih i drugih predmeta resavskih zanatlija, stare i retke rukopisne i štampane knjige iz 19. veka.
Programe u Beloj Crkvi, koja prvi učestvuje u „Noći muzeja“, organizovaće lokalna Kancelarija za mlade, i iz njih će, na sedam lokacija, moći da se sazna sve o reci Neri, rumunskoj kulturi, statim kostimima i pozorišnim predstavama.
U Valjevu će, pored ostalog, biti otvorena rekonstruisana kula Nenadovića i centralna zgrada valjevskog muzeja. Biće upriličena izložba starih gradskih razglednica, i fotografija koje dokumentuju savremeno VCaljevo, kao i izložba o tamošnjem pozorišnom životu.
Subotica će, pored ostalog, ponuditi obilazak pozorišta u izgradnji i projekcije snimaka starih predstava, a predstaviće i novi izgled Gradskog muzeja. Takođe će prirediti koncert muzike Jozefa Nađa.
U Loznici će biti upriličena izložba narodnih nošnji i prikaz tradicionalne srpske svadbe u Jadarskom kraju, a u bioskopu će moći da se pogledaju filmski žurnali iz 1960-ih i 1970-ih.
Predstavnici Loznice su izrazili nadu da će za „Noć muzeja“ biti otvorena renovirana Kuća Katića u kojoj je smeštena stalna postavka slika Miće Popovića i Vere Božičković-Popović.
Povezana vest:  Stefani Majer - Domaćin