2U nedelju izložba „Transformersi čuvaju Beograd“

Izložba „Transformersi čuvaju Beograd“ Danila Baletića biće postavljena u nedelju na Trgu Republike i Knez Mihailovoj ulici u okviru Belefa Introa, najavljeno je danas iz Centra beogradskih festivala (CEBEF).
Izvođači savremenog cirkusa na štulama i sa žonglerskim rekvizitima provešće publiku kroz izložbu i od jedne do druge lokacije svojom pričom, pokretima i kostimima približiti koncept izložbe.
Skulpture koje su visoke od dva do 12 metara i teške od 2,5 do 10 tona, reprodukovaće zvuk, a na Trgu Republike biće projektovana animacija i video sa zvukom koji su u interakciji sa skulpturama.
Ograđeni prostor za VIP će se nalaziti između spomenika Kneza Mihaila i Narodnog muzeja i na tom mestu će biti prikazana projekcija kratkog dokumentarnog filma o nastanku skulptura i autoru izložbe.
Za izradu sedam metalnih konstrukcija, od kojih je najveća Megatron koja je visoka 12 metara i teža od 10 tona, autor je potrošio dve godine, a sastavljene su od starih autodelova, koje je Baletić skupljao, a zatim vario.
„Ogromna želja i entuzijazam su potrebni da bi se napravilo ovako nešto, a odricanje je neverovatno – morao sam sve obaveze da ostavim da bih se posvetio mojim čedima – transformersima“, kaže autor.

Povezana vest:  Bečki muzej sakuplja predmete za vreme posle korone