tony awardsBrodvej spreman za večerašnju dodelu Toni nagrada

Brodvej je posle sezone rekorda i komercijalnih hitova spreman za večerašnju dodelu najprestižnijih američkih pozorišnih priznanja – nagrada Toni.
Dobitnici Tonija Alan Kaming i Kristin Čenovet, koja je takođe i među nominovanima, vodiće večerašnji šou u Radio Siti Mjuzik Holu.
Nagrada za najbolji mjuzikl pretvorila se u trku između „Amerikanca u Parizu“ sa muzikom Džordža i Ajre Geršvina i lezbijske priče „Fun Home“.
„Amerikanac u Parizu“ ima blagu prednost, ako je verovati istraživanju sprovedenom među 14 pozorišnih stručnjaka.
„U pitanju je borba između komercijanog hita (Amerikanac) i miljenika kritičara (Fun Home)“, rekao je Pol Šihan, izvršni direktor sajta Goldderby.com koji je sproveo anketu.
Očekuje se da će „The Curious Incident of the Dog in the Night-Time“, britanska priča o 15-godišnjem matematičkom geniju sa Aspergerovim sindromom pokupiti Tonija za najbolji komad a njegova mlada zvezda Aleks Šarp mogao bi da porazi Bredlija Kupera koji je nominovan za svoju rolu u „Čoveku slonu“ i Bila Najia za „Skylight“.
Dobitnica Oskara i Emija Helen Miren gotovo sigurno će dobiti i Tonija za ulogu kraljice Elizabete druge u „the Audience“. Za Tonija su nominovane i Keri Maligan (Skylight) i Elizabet Mos (The Heidi Ćronicles).
„Mislim da je pravo vreme za nju i da je to zaslužila. Izvanredno glumi“, rekao je Šihan o Helen Miren.
Za najboljeg glumca u mjuziklu stručnjaci najviše šansi daju Majklu Serverisu za ulogu prikrivenog homoseksualnog oca u „Fun Home“ i baletanu Robertu Ferčajldu za „Amerikanca u Parizu“.
U kategoriji najbolja glumica u mjuziklu Čenovet će pokušati da dobije drugog Tonija za ulogu holivudske zvezde u „On the Twentieth Century“ a konkurencija su joj Keli O’Hara koja je šesti put nominovana, ovoga puta za ulogu u mjuziklu „Kralj i ja“ i brodvejska veteranka Čita Rivera koja bi mogla da dobije trećeg Tonija za „The Visit“.
Rok zvezda Sting dobio je prvu nominaciju za originalnu muziku za „the Last Ship“ ali stručnjaci veruju da veće šanse imaju Lisa Kron i Džini Tesori za „Fun Home“.

Povezana vest:  Lokalizovan požar na poslednjem spartu Narodnog pozorišta