prva ljubav-mario liguoriPromocija knjige „Prva ljubav“ Marija Liguorija
 
Promocija knjige „Prva ljubav“ Marija Liguorija održaće se u utorak, 9. juna, a o knjizi će na promociji govoriti Biljana Srbljanović, Uglješa Šajtinac i autor Mario Liguori.
U lirskim isečcima iz svakodnevnog života, Mario Liguori govori univerzalnim jezikom ljubavi koji se, kao crvena nit, provlači kroz sećanja pripovedača i neosetno utkiva u njegovu prozu.
Krećući se uglavnom unutar trougla svoje lične geografije – Italija, Srbija, Švedska – Liguori uvodi čitaoca u različite mentalitete i društvene sredine, ne odustajući od mediteranskih tonova svog podneblja. Njegovi junaci su obični ljudi koji će setom i melanholijom osvojiti čitaoca i otkriti mu najskrivenije kutke ljudske duše.
Pitke, dirljive priče iz ove knjige svedoče o autorovoj ljubavi prema životu i ljudima, a njegova posvećenost srpskom jezičkom izrazu i umeće da srpskom čitaocu uspešno dočara sve nijanse i prelive u psihologiji njegovih književnih junaka – govore o jedinstvenoj i osobenoj pojavi u novijoj srpskoj književnosti.
Mario Liguori (Sarno, Italija, 1976) piše na italijanskom i srpskom jeziku. Zastupljen je u antologiji „Buket za staru damu“ (Protego, 2008), a autor je putopisne proze „Snatrenja“ (Službeni glasnik, 2010), dvojezične zbirke„ Sedam jesenjih priča/Sette storie autunnali“ (Akademska knjiga, 2013) i knjigu priča „Prva ljubav“ (Laguna, 2014). Objavljivao je članke u listovima Danas, Politika, Blic, Oslobođenje, L’Isola i drugim dnevnicima. Strastveni je putnik. Predaje italijanski jezik na Filozofskom fakultetu i Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Mario Liguori je danas jedan od najpopularnijih pisaca u Srbiji. Mnogi ugledni pisci, profesori i književni kritičari govorili su i pisali o njemu. Prof. dr Gojko Tešić je rekao da obitavanje Marija Liguorija u srpskom jeziku predstavlja presedan u istoriji srpske književnosti, a Draško Ređep je zaključio da je Mario Liguori napisao pripovetke najviše razine srpskog kazivanja.
Povezana vest:  Pozorište na Terazijama Repertoar za JANUAR 2013.