japanizam-2015-plakat

JAPANIZAM 2015. od 2. jula u DOB-u

Od 2. do 5. jula, Beograd će ponovo postati centar dešavanja vezanih za pop-kulturu, alternativnu omladinu i Japan, jer će se u Domu omladine Beograda, po osmi put za redom, održati konvencija Japanizam. Iza Japanizma stojiSakurabana, društvo za promociju japanske pop-kulture i srodnih oblika gikovštine, a konvenciju organizuje u partnerstvu sa Domom omladine Beograda i ambasadom Japana u Republici Srbiji.
Cena kompleta ulaznica za ceo festival: 1200 dinara. Cena dnevne ulaznice: 350 dinara.
Japanizam spada u najposećenije događaje ovde vrste u regionu, sa brojnim posetiocima iz susednih zemalja koji samo za ovu priliku dolaze u Beograd, a ostaje da se vidi da li će 2015. oboriti rekord po broju prodatih karata.
Tema ovogodišnje konvencije izrazito je vezana za Japan, a glasi Yokai – što je japanski naziv za duhove i fantome, odnosno ale, bauke i ostala mistična stvorenja iz folklora, koja nastanjuju horor priče od pradavnih predanja, pa sve do savremene produkcije. Yokai svet je elegantan na tradicionalno japanski način – uz trešnjine cvetove, raznobojne kimonoe, i pogled na planinu Fuđi u daljini, imamo i ale i bauke koji vrebaju iz senki. Ako naginjete prefinjenom hororu koji počiva na psihologiji i elementima iz narodnih priča, yokai su tu da vas na takvo mesto odvedu.

Što se sadržaja tiče, biće raznovrsniji nego na svim Japanizmima do sad – pre svega, zato što ovoga puta Sakurabana na raspolaganju ima celu zgradu Doma omladine. Glavni program se odvija u Bioskopskoj sali: pored predavanja povodom ovogodišnje teme Japanizma, koja će pokriti priču o yokaima od mitologije do savremene animacije, posetioce očekuje i tribina o jednoj zapadnoj franšizi koja se i te kako dotiče ala i bauka – čuvenom serijalu „The Witcher“. Japanizam će se osvrnuti i na modu – počev od revije mladih dizajnera inspirisanih Japanom, kojom se tradicionalno otvara konvencija, pa do ekskluzivne radionice o veštini nošenja kimonoa, koju će održati gošća iz Bugarske Dora Somova.

Povezana vest:  Sutra u JDP-u otvaranje 42. BEMUS-a

U goste su nam došli i poznati kosplejeri iz dalekih i ne tako dalekih zemalja: Elffi iz Finske čuven je kao jedan od najuspešnijih muškaraca u ovom hobiju, i upravo će govoriti o kospleju iz muške perspektive. Calssara stiže iz Nemačke, važi za jednu od najvećih evropskih zvezda u kosplej branši, a interesuje se za temu odnosa hobija i društva, pre svega za predrasude s kojima se kosplejeri suočavaju od interneta do sopstvenih roditelja. Konačno, Okkido predstavlja Mađarsku, a posebno se ističe po svojoj zavidnoj veštini izrade kosplej oklopa, te će sa publikom diskutovati o zanatskoj strani hobija. Imaćemo takođe i „domaće“ kosplej goste – tim OriSor, koji se nedavno vratio iz Kine gde su gostovali na jednoj konvenciji, tako da će s posetiocima podeliti utiske o tome kako se ovakvi događaji odvijaju u dalekoj Aziji.

U Bioskopskoj sali, premijere će doživeti i dva dugo iščekivana video projekta domaćih autora: jedno je peti deo legendarnog serijala anime parodija „AMV8″, s briljantnim podnaslovom „Umro je Drug Titan“, a drugo čuveni film „Escaflowne“ sinhronizovan na srpski jezik od strane entuzijasta-amatera, koji se trude da sinhronizaciji vrate šmek i kvalitet koji je imala u zlatno doba domaće televizije. Pored ovoga, u večernjim satima publika će biti u prilici da uživa u mnogim anime naslovima, od kultnih klasika do najnovijih, nagrađivanih ostvarenja – svakoga dana Japanizma biće makar jedna filmska projekcija.

Povezana vest:  Hoseini,50 nijansi i Veliki rat najtraženiji u Noći knjige

Najzad, u nedelju 5. jula, Bioskopska sala će poslužiti kao pozornica za najiščekivaniji događaj Japanizma – kosplej takmičenje. Elitni kosplejeri sa domaćih prostora ukrstiće što bukvalna što figurativna koplja, nadmećući se kako u veštini izrade kostima tako i u scenskom nastupu, uz spektakl koji publika neće lako zaboraviti. Ulog je veliki – pobednik će braniti boje Srbije na međunarodnom prvenstvu Cosplay World Masters koje će se odvijati u Portu, Portugal, u oktobru mesecu. Pre početka kosplej takmičenja, sledi zagrevanje u vidu revije izvođača – talentovani mladi ljudi će imati priliku da publici predstave svoje tačke poput pesme, plesa, muzike i drugih kreativnih veština.

Program u Amerikani rezervisan je za radionice, igre, i sadržaj interaktivne prirode. Biće tu „fizičkih“ radionica kao što su borilačka veština ninđucu, koreografija scenske borbe ili predstavljanje igre Zenkai koja spaja kosplej i LARP. Takođe će biti mesta i za „tradicionalni“ program Japanizma, kao što su origami radionica ili crtačka igra „Pictionary“ koja će ovoga puta biti u znaku pogađanja anime naslova. U Amerikani će se prikazati i novi projekat prošlogodišnjeg laureata Festivala kratkometražnog japanskog filma, „Rose in Many Colors“, a poslužiće i kao mesto susreta sa studentima koji su dobili stipendije Vlade Japana da provedu godinu dana u ovoj zemlji, a sad su spremni da prepričaju svoja iskustva.

Povezana vest:  „LABUDOVO JEZERO“ OVE NEDELJE U BIOSKOPU CINEPLEXX UŠĆE SHOPPING CENTER

Subota u ovoj sali vezana je za važan događaj za ljubitelje video igara: ceo dan će proteći obeležen turnirima u franšizama koje pripadaju firmi BANDAI-NAMCO, a nagrade za pobednike će biti prestižne u svakom pogledu. U nedelju, dok se u Bioskopskoj sali bude odvijao kosplej, u Amerikani će gostovati mini-konvencija Kosmodrom posvećena naučnoj fantastici. Kao prateći program Japanizma, Kosmodrom posetiocima nudi priliku da se zabave dok čekaju da se velika sala pripremi za kosplej spektakl.

Pored ovako zgusnutog sadržaja, očekuje vas još mnogo razloga da posetite konvenciju: Artist Alley, veliki prodajni sajam sa gostima iz inostranstva, gde možete pazariti kako umetničke rukotvorine u alternativnom stilu, tako i stripove, knjige i drugu robu vezanu za japansku pop-kulturu, zatim nagradna izložba likovnih radova, Game Space gde se možete oprobati u najrazličitijim video i društvenim igrama, kao i Taverna, novina od ove godine, koja Klub Doma omladine pretvara u mesto za degustaciju delikatesa od sušija do piva za one malo starije, te druženje i opuštanje u pauzama između programa.

Ponosni što je Japanizam stavio Beograd na svetsku mapu konvencija posvećenih pop-kulturi, nadamo se da će ovogodišnji program publici ponuditi nezaboravna četiri dana zabave.
Detaljan opis sadržaja i satnicu dešavanja možete pronaći ovde: http://www.japanizam.info/2015/06/japanizam-2015-program.html
Vidimo se!