Na današnji dan – 4. jul

1190 – Engleski kralj Ričard Lavljeg Srca (Rićard) i francuski kralj Filip II (Philip) krenuli su u Treći krstaški rat. Njima se u tom ratu pridružio i nemačko-rimski car Fridrih I Barbarosa (Fridrick).
1631 – U Parizu je otvorena agencija za zapošljavanje, prva u svetu.
1753 – Rođen je francuski pronalazač Žan Pjer Fransoa Blanšar (Jean Pierre Francois Blanćard), koji je 1785. s Džonom Džefrisom (John Jeffries) prvi preleteo kanal Lamanš balonom.
1776 – Na Kontinentalnom kongresu u Filadelfiji potpisana je američka Deklaracija o nezavisnosti. Taj dan slavi se u SAD kao Dan nezavisnosti.
1799 – Rođen je švedsko-norveški kralj Oskar I (Oscar), koji je tokom vladavine (1844-59) vodio politiku švedske neutralnosti i ujedinjenja skandinavskih zemalja.
1807 – Rođen je italijanski revolucionar Đuzepe Garibaldi (Giuseppe), vođa pokreta za nezavisnost i ujedinjenje Italije. Legendarnim pohodom sa svojim dobrovoljcima („hiljadu crvenih košulja“) oslobodio je 1860. Siciliju od vlasti Burbona i u septembru trijumfalno ušao u Napulj. Izabran je za poslanika Rima 1874, ali je odbio počasti kralja Viktora Emanuela, titule vojvode i maršala.

Povezana vest:  Na današnji dan - 18. decembar

1826 – U istom danu umrli su bivši predsednici SAD Džon Adams (John) (1797-1801) i Tomas Džeferson (Thomas Jefferson) (1801-09).

1848 – Objavljen je „Komunistički manifest“ Karla Marksa (Marx) i Fridriha Engelsa (Friedrić).
1848 – Umro je francuski pisac i diplomata Fransoa Rene Šatobrijan (Francois, Ćateaubriand). Smatra se tvorcem francuskog modernog književnog stila i jezika. Rafinirani stilista u delu „Memoari s onu stranu groba“, u političkim spisima negira tekovine francuske buržoaske revolucije i racionalizam u filozofiji.
1900 – Rođen je legendarni američki džez muzičar, trubač I pevač Luj „Sačmo“ Armstrong (Louis Satchmo). Mnogobrojne turneje sirom sveta donele su mu nezvaničnu titulu ambasadora dobre volje.
1903 – Pušten je u rad prvi pacifički telegrafski kabl, između San Franciska i Manile.
1927 – Rođena je italijanska filmska glumica Đina Lolobriđida (Gina Lollobrigida), prva zvezda italijanske kinematografije posle Drugog svetskog rata („Fanfan Lala“, „Lepotice noći“, „Hleb, ljubav i mašta“, „Provincijalka“).
1934 – Umrla je francuska naučnica poljskog porekla Marija Kiri Sklodovska (Maria Curie Sklodowska). Otkrila je radioaktivne elemente radijum i polonijum. Prvu Nobelovu nagradu za fiziku podelila je 1903. sa suprugm Pjerom (Pierre) i Bekerelom (Becquerel), a drugu za hemiju dobila je 1911.
1943 – Pod nerazjašnjenim okolnostima u avionskoj nesreći u Gibraltaru poginuo je poljski general i političar Vladislav Sikorski (Vladyslav), šef vlade u emigraciji i tokom Drugog svetskog rata vrhovni komandant Poljskih oružanih snaga na Zapadu.
1946 – Filipini su stekli nezavisnost nakon 47 godina vladavine SAD.
1976 – Izraelski komandosi upali su na aerodrom Entebe u Ugandi I oslobodili 102 taoca iz francuskog putničkog aviona koji su oteli arapski ekstremisti. Poginuli su četiri komandosa, sedam od 10 otmičara i oko 20 ugandskih vojnika.
1979 – Bivši predsednik Alžira Ahmed Ben Bela (Bella) pušten je nakon 14 godina iz kućnog pritvora. Bio je prvi predsednik nezavisnosg Alžira (1963), a sa vlasti ga je uklonio Huari Bumedijen (Houari Boumedienne) državnim udarom 1965.
1997 – Američka vasionska sonda „Patfajnder“ spuštena je na Mars.
1999 – Alžirski predsednik Abdelaziz Buteflika (Bouteflika) amnestirao je hiljade muslimanskih vojnih zatvorenika.
2000 – Umro je jedan od najslavnijih poljskih pisaca I antikomunista Gustav Herling-Grudzinski.
2001 – U cilju okončanja 18-godišnjeg građanskog rata, tokom kojeg je živote izgubilo blizu dva miliona ljudi, sudanska vlada prihvatila je libijsko-egipatsku mirovnu inicijativu. Međutim ona nije dovela do prekida rata.
2001 – U avionskoj nesreći u Sibiru poginulo je 145 ljudi.
2008 – Avion kineske kompanije sleteo je na međunarodni aerodrome u Taojuanu na severu Tajvana, čime je zvanično, posle skoro šest decenija, uspostavljen avionski saobraćaj između Kine i Tajvana. Politički sukobi između Kine i Tajvana traju od 1949. kada su pristalice starog režima „otcepile“ Tajvan od komunističke Kine.

Povezana vest:  Na današnji dan - 12. maj