Plodovi gneva

Od utorka 14. jula u prodaji „Plodovi gneva“ Džona Stajnbeka, dobitnika Nobelove nagrade

Roman „Plodovi gneva“ Džona Stajnbeka jedan je od najvećih u američkoj književnosti. Kapitalno delo ovenčano Pulicerovom nagradom koje je oduševilo i razbesnelo milione čitalaca.
Amerika tridesetih godina XX veka. Nakon katastrofalnih peščanih oluja i suša koje su im uništile useve, farmeri iz Oklahome i susednih država proterani su sa zemlje i pušteni da lutaju drumovima u potrazi za poslom. Među njima je i porodica Džoud, koja se sa ostalima zaputila u plodne doline Kalifornije pokušavajući da nađe mesto pod suncem. U Kaliforniji, međutim, pridošliceumestoboljeg života čekasiromaštvo, beskućništvo, brutalna eksploatacija i nasilje od strane vlasnika voćnjaka koji uživaju u jeftinoj radnoj snazi.
Ovaj roman velikog američkog književnika odmah po objavljivanju uzburkao je javnost i čak razbesneo deo publike zbog opisa ruralne sirotinje, te bio zabranjen u raznim delovima SAD, uključujući Kanzas i Kaliforniju. S druge strane, privukao je ogromnu pažnju i postao jedna od najčitanijih knjiga XX veka, knjiga koja i danas ima uticaja budući da se pincipi na kojima počiva svet nisu suštinski promenili.
Potresna priča o siromašnoj farmerskoj porodici izuzetan je prikaz sukoba između moćnih i nemoćnih, burne reakcije jednog čoveka na nepravdu i stoičku snagu jedne žene. Prvi put je objavljen 1939. u Americi dok je još trajala Velika depresija.
„Stajnbekov radikalan glas protesta čuće se sve dok ima onih koji sanjaju o slobodnom društvu dostojnom čoveka.“ Robert de Mot
Po ovom romanu 1940. godine snimljen je i film u režiji Džona Forda. Dobio je dva Oskara. Ulogu Toma Džouda igrao je Henri Fonda. Spilberg trenutno pokušava da kupi prava za snimanje ovog filma.
Roman „Plodovi gneva“ od utorka, 14. jula naći će se u prodaji u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca kao i na sajtovima www.delfi.rs i www.laguna.rs.

Povezana vest:  Frederik Begbede u Beogradu!