dervis_i_smrtDrama „Derviš i smrt“ na gostovanju u Hrvatskoj

 

Drama „Derviš i smrt“ Meše Selimovića, po dramatizaciji Borislava Mihailovića Mihiza, u režiji i adaptaciji Egona Savina, gostovaće 3. maja na XVII Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, a dan kasnije biće izvedena i u Puli.

Predstavaća će biti odigrana u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a u Puli na sceni Istarskog narodnog kazališta.

Na ovom festivalu, koji traje do 11. maja, pored naše kuće, učestvovaće i Zagrebačko kazalište mladih, HKD Teatar Rijeka, Jugoslovensko dramsko pozorište (Beograd), Slovensko narodno gledališče (Maribor), V. Abashidze Drama and Music State Theatre, (Tbilisi), Kamerni teatar 55 (Sarajevo), Beogradsko dramsko pozorište i Slovensko mladinsko gledališče (Ljubljana). Podjednako otvoren prema vrhunskom mejnstrim pozorištu i nekonvencionalnim, istraživačkim projektima, MFMS posebnu pažnju posvećuje i ambijentalnoj prilagođenosti gostujućih predstava, koje se, osim na sceni i u atrijumu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, igraju i u drugim prostorima. Uz najpoznatija pozorišta iz svih zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije, na festivalu su od 1994. godine, kada je osnovan, pa do danas, učestvovali i teatri iz Belgije, Bugarske, Češke, Nemačke, Madarske, Italije, Letonije, Poljske, Rumunije, Rusije, SAD-a, Švajcarske, Austrije, Finske, Litvanije i Velike Britanije. Prošle godine, Narodno pozorište je veoma uspešno nastupilo sa predstavom “Seksualne neuroze naših roditelja” i tom prilikom Nada Šargin je osvojila nagradu “Veljko Maričić” za najbolju žensku ulogu i priznanje “Mediteran”, dok je Igoru Ćorđeviću pripala nagrada “Veljko Maričić” za najbolju epizodnu ulogu. Drama „Derviš i smrt“, premijerno izvedena 27. decembra 2008. godine na Velikoj sceni, do sada je odigrana 45 puta pred skoro 20.000 gledalaca.
U međuvremenu, na raznim festivalima u zemlji i regionu, predstava je osvojila brojne nagrade. Na šestom “Joakimfestu” u Kragujevcu, proglašena je za najbolju predstavu, Egon Savin je osvojio nagrade za režiju i scenografiju, Nikola Ristanovski za najboljeg glumca, dok je Jovanu Tarbuku dodeljeno priznanje za dizajn plakata. Za glumačke bravure, Nikola Ristanovski je dobio priznanja i na Teatarfestu “Petar Kočić“ u Banjaluci (Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje), Sterijinom pozorju (Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje), Festivalu Bosanskohercegovačke drame „Zenica 2009“ (Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje), „Danima Zorana Radmilovića“  („Zoranov brk“ za glumca večeri i Nagrada za najboljeg glumca festivala), Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu („Ardalion“ za najbolju mušku ulogu), Danima „Milivoja Živanovića“ (Nagrada za glumca večeri), a u nacionalnom teatru osvojio je „Rašu Plaovića“ (Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u 2008 godini) i Nagradu Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta u sezoni 2008/2009. Predstava je, takođe, trijumfovala na Festivalu Bosanskohercegovačke drame „Zenica 2009“, gde je Egon Savin osvojio i Nagradu za najbolju režiju, kao i na Festivalu „Teatar u jednom dejstvu“ u Mladenovcu.
Drama „Derviš i smrt“ gostovala je i u Budvi („Grad teatar Budva“), Leskovcu („Leskovački maraton“) i Mariboru (Slovensko narodno gledališče).

Povezana vest:  Nastavlja se pozorište ponedeljlkom za mlade u Domu omladine Beograda