sta-evropa-zeli-korice
Kako je Aleksis Cipras, aktuelni premijer Grčke govorio 2013. godine
 
U svetlu aktuelnih političko-ekonomskih dešavanja u Evropi, šaljemo vam tekst Aleksisa Ciprasa, premijera Grčke, Uništenje Grčke kao model za celu Evropu. Je li to budućnost koju je Evropa zaslužila? iz 2013. godine.
Tekst je uvodna reč knjige Šta Evropa želi?, Srećka Horvata i Slavoja Žižeka koju je Laguna objavila 2014. godine.
U knjizi se takođe nalazi tekst Uloga evropske levice, koji predstavlja transkript razgovora Aleksisa Ciprasa i Slavoja Žižeka održanog na šestom Subversive festivalu u Zagrebu, 15. maja 2013.
Oslanjajući se na evropska iskustva Slovenije i Hrvatske, kao i na kratku istoriju Evropske unije čije dosadašnje delovanje i rezultate smatraju uznemirujućim, Horvat i Žižek kritički analiziraju goruće probleme zajednice i ukazuju na njene apsurdne i opasne političke putokaze. Njihova duhovita i pronicljiva argumentacija toliko je razložna i logična da naizgled ide u prilog zagovonicima teorije zavere ali zapravo razobličuje postupke i strategiju ujedinjene evropske finansijske, političke i vojne elite.
Knjiga, objavljena premijerno na engleskom, dosad je prevedena i na francuski, nemački, italijanski, španski, rumunski, hrvatski i srpski jezik.
Povezana vest:  Predavanje “Rimska barokna umetnost” u Narodnom muzeju 7. marta