vojni bunker

Vojni bunker na Kalemegdanu otvoren za posetioce

Vojni bunker, građen početkom 50-tih godina 20. veka, kada je izgrađeno više stotina topovskih, mitraljeskih i drugih bunkerana, na Gornjem gradu Beogradske tvrđave (kod spomenika Pobednik) otvoren je danas za posetioce.
O objektu koji je danas u nadležnosti JP „Beogradska tvrđava“ za sada ne postoje podaci o njegovoj izgradnji, nameni i održavanju.
Na stepenicama koje vode u unutrašnjost objekta, uklesan je datum 10. ili 18. oktobar 1953. godine. Od kako je došlo do pada mogućnosti agresije sredinom pedesetih godina, objekat nikad nije stavljen u funkciju za koju je projektovan.
Osim upoznavanja sa unutrašnjošću objekta, posetioci su u prilici da vide i izložbu „Negde između“ autora naučnog savetnika Instituta za savremenemu istoriju Bojana Dimitrijevića.
Postavka je namenski rađena za taj prostor i prikazuje funkcionisanje i aktivnosti JNA nakon Drugog svetskog rata i u periodu hladnog rata.
Posebnu atrakciju predstavlja interaktivna instalacija, koja je sastavni deo izložbe i koja prikazuje priču o Beogradskoj tvrđavi kao vojnom objektu u periodu od 1945. do 1955. godine, kada je sam objekat i nastao.
Instalacija se sastoji od fotografija koje su, uz pomoć posebnog projektora, prikazane na karakterističnom zidu lučnog oblika i audio naracije koja se emituje sa skrivenih zvučnika.
Instalacija je postavljena u jednoj od bočnih prostorija bunkera, a ono što je čini atraktivnom jeste način njenog pokretanja i pregledanja fotografija: uz pomoć skrivenog senzora i posebnog dizajna i programiranja, posetioci pokretom ruke koji oponaša listanje knjige aktiviraju i prelistavaju fotografije na zidu koji se nalazi pred njima.
Vojni bunker je šesti objekat koji se otvario na Beogradskoj tvrđavi, a posetiocima će biti dostupan za razgledanje svakog dana od 11 do 19 časova. Cena ulaznice je 100 dinara, a za povlašćene kategorije (studenti, đaci, penzineri) 50 dinara.

Povezana vest:  Premijera Pučinjeve opere "Toska" u Narodnom pozorištu

PHOTO: Beogradska tvrđava