guca 2015

Gučom prodefilovalo 100.000 saboraša

Gučom je, od 3. avgusta, kada je počeo 55. Sabor trubača, prodefilovalo 100.000 saboraša, izjavila je danas medijima predsednica opštine Lučani, Vesna Stambolić.
Ona kaže da je najveća poseta zabeležena u četvrtak, budući da su održani koncerti majstora trube Ekrema Mamutovića i Dejana Petrovića sa njegovim Big Bendom.
-Nešto pre ponoći nastup je imao Goran Bregović, a stadion kraj Bjelice je bio prepun – navela je Stambolić.
Prema njenim rečima, za četiri dana trajanja manifestacije nisu zabeležene veće nepravilnosti, jer su nadležne inspekcijske službe veoma odgovorno radile svoj posao i sve se završavalo uglavnom na upozorenjima ugostitelja ukoliko nisu poštovali pravila.
Predviđene kazne za sve one koji se ogluše o pravilnik i ne puštaju trubačku muziku iznose od 30 do 500 hiljada dinara.
Predsednica je naglasila da je posebno ponosna što su svi poštovali odluku o Danu žalosti. 5. avgusta, kada su trube utihnule, a zastave bile spuštene na pola koplja.
-Najveću gužvu očekujemo večeras, sutra i prekosutra obzirom da je sve više posetilaca na ulicama, pod šatrama i u kafićima, a gosti pristižu sa svih strana – rekla je ona.
Stambolić kaže da policijske službe i pripadnici Agencije za bezbednost svoj posao obavljaju na veoma visokom nivou, tako da saboraši bezbrižno mogu da uživaju na najvećoj trubačkoj fešti na Balkanu.
-U toku trajanja manifestacije privedeno je lice za kojim je bila raspisana poternica i ukradeno je jedno vozilo, ali su ga pripadnici policije veoma brzo pronašli, kao i počinioca ovog dela – precizirala je ona.
Stambolić je izrazila zadovoljstvo što dežurne službe Hitne pomoći nisu imali puno posla, osim sitnih intervencija. Uglavnom se, kako kaže, radilo o ogrebotinama i pijanstvima.
Stambolić je naglasila da je danas imala sastanak sa predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije (WHO) koji su ocenili da je organizacija festivala veoma dobro odrađena i jedino su uputili primedbu jer u najpoznatijoj dragačevskoj varošici nema česmi na kojima bi se saboraši osvežili.
Predsednica je najavila kulturno-umetnički program koji će večeras na pozornici Centra za kulturu izvesti orkestri iz inostranstva.
Potom će uslediti koncerti Dejana Jevđića, Bobana i Marka Markovića, a zatim i ponoćni nastup 16 najboljih orkestara sa predtakmičenja.
Stambolić je posebnu zahvalnost uputila Vladi Republike Srbije, koja je pokrovitelj Sabora i premijeru Aleksandru Vučiću.
Guča je „prestonica trube“ od 1961. godine, kada je prvi put održan Dragačevski sabor.
Jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi, najznačajnijih kulturno-umetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara.
Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina „Nešnal džiografik“ (National Geographic) među 10 najbitnijih događaja u svetu.
Organizatori manifestacije su Centar za kulturu i sport u Guči i istoimena mesna zajednica, pokrovitelji su Vlada Srbije i opština Lučani, a najveću trubačku feštu pomažu i brojni sponzori.
Dragačevski sabor trubača će ove godine trajati do 9. avgusta.

Povezana vest:  Lovefest nominovan za najbolji festival regiona i Evrope

PHOTO: ATAIMAGES