moj-beograd-korice

Izložba fotografija Dragoljuba Zamurovića

Knez Mihailova ulica, ispred Kulturnog centra Beograda, mesto je na kojem je uvaženi fotograf Dragoljub Zamurović postavio svoje fotografije u okviru izložbe „Od Beograda do Antlantika“.
Izložba je počela prvog dana avgusta sa fotografijama Beograda iz foto-monografije „Moj Beograd“ u izdanju Lagune. Od 7. avgusta posetioci izložbe mogu da pogledaju radove iz foto-monografije „Srbija“ nakon čega će biti postavljeni snimci Dunava u Nemačkoj. Izložbu će zatvoriti fotografije iz Portugalije.
U utorak, 11. avgusta 2015. godine, u 20.30 stotinu posetilaca izložbe dobiće na poklon po jednu zidnu mapu sa 12 ofset printova Beograda „Beauties of Belgrade“ Dragoljuba Zamurovića. Autor će potpisivati svoje fotografije i knjige, a posetioci će moći da saznaju nešto više o novom projektu.
Foto-monografija o Beogradu „Moj Beograd“ objavljena je 2013. godine i proglašena je za najbolju na Sajmu knjiga te godine. Dragoljub Zamurović je ovom monografijom i sebi i čitaocima otkrio Beograd iz novog ugla. Nakon dve godine snimanja, poređao je slike po nekom svom iracionalnom redosledu, a njegov prijatelj Bogdan Ibrajter je napisao nekoliko reči o Beogradu i fotografijama.
Dragoljub Zamurović je rođen 1947. godine. Posle završenog Arhitektonskog fakulteta, pohađao je postdiplomske studije fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Za svoje fotografije dobio je brojne nagrade širom sveta. Autor je više foto-monografija od kojih su najznačajnije „Cigani sveta“, „Kazahstan“, „Međugorje“, „Kazanj“, „Srbija, život i običaji“, „Vojvodina“, „Sarajevo“, „Crna Gora“, „Srbija – Dunavski sliv“ i fototipsko izdanje „Sarajevske Hagade“.

Povezana vest:  Kreativni centar objavio knjigu „Nauka. 40 naučnika i istraživača“