toni-parsons

Parsons lasirao lik detektiva koji obećava

Toni Parsons je jedan od Laguninih pisaca koji su postali zaštitni znak ove izdavacke kuće od prvog romana „Čovek i dečak“ pa do najnovijeg serijala koji za sada ima dva romana i jednu novelu u kojima je glavni lik detektiv Maks Vulfom.
Popularnosti Parsonsa značajno je doprineo prevodilac Dejan Dropulić koji je do sada preveo sve sto je on napisao – od toplih porodičnih priča do žestokih, krvavih ubistava u novom serijalu.
Tokom druge nedelje avgusta (od 7. avgusta) kupci jedne od dveju knjiga „Jedan po jedan“ ili „Stari grobovi“ dobijaju na poklon Parsonsovu novelu „Gluvo doba noći“, koja ih vremenski povezuje. Novela je objavljena u saradnji sa časopisom „Blic žena“i deli se u svim knjižarama Delfi dok traju zalihe, a važi i za internet porudžbine na sajtu knjižara Delfi.
„Jedan po jedan“ se pojavio krajem prošle godine i verni čitoaci Parsonsa bili su iznenađeni kako se dobro snašao u jednom, za njega, sasvim novom-krimi žanru.
Prema napomeni Parsonsa na kraju prve knjige „Jedan po jedan“, inspiraciju za svoj prvi detektivski roman našao je u policijskoj stanici „Centralni vest end“ gde je proveo celu noć pišući reportažu o momcima i devojkama koji su tamo radili. To je bila njegova prva ozbiljna priča za novine i nikada ih nije zaboravio. Za ovu knjigu je u mašti slobodno lutao njihovim radnim prostorima a sam zaplet je plod njegove mašte.
Kada se opredelio da kreira lik Maksa Vulfa kome je dodelio novo radno mesto baš u stanici Central vest end, ali u Odeljenju za krvne delikte, ipak je primenio svoj omiljeni metod da piše o porodičnim ljudima koji imaju bračnih problema i muškarcima koji postaju samohrani roditelji kao i u debitanskom romanu „Čovek i dečak“.
Vulf nema sina već ćerku Skaut koja mu je sidro koje ga tokom krvavih istraga drži čvrsto ukotvljenog u svakodnevici i normalnosti. To i ovom romanu koji poštuje sve klišee detektivske priče, sa zapletom vezanim na seriju ubistava bivših školskih drugova daje onu parsonovsku humanost i toplinu koja je od njega napravila internacionalnu zvezdu.
„Stari grobovi“ su novi triler Parsonsa u kome već dobro znani detektiv Vulf goni nemilosrdne zločince ulicama Londona.
U uzbudljivoj priči „Gluvo doba noći“ čitaoci imaju priliku da saznaju šta se događa sa detektivom Maksom Vulfom i upoznaju neke sasvim neočekivane junake a Parsons potvrđuje da mu „leži“ novi žanr i da čitaoci mogu očekivati da se Vulfove avanture nastave.
Ovoga puta i to baš za Novu godinu dobija zadatak da otkrije ko je poubijao članove imućne porodice u bogataškom, dobro čuvanom naselju na severu Londona, a njihovo najmlađe dete je oteto.
Oružje ubistva, pištolj kojim se stoka omamljuje pre klanja, odvodi detektiva Maksa Vulfa u prašnjavi ugao Crnog muzeja Skotland Jarda posvećen ubici koji je još pre trideset godina prozvan Klaničar.
Vulf zna samo da mora pronaći nestalo dete i zaustaviti ubicu pre nego što uništi još jednu nedužnu porodicu – ili dok ne nađe put do vrata njegovog doma.
Parsons je već najavio da će se treći roman iz tog serijala pojaviti iduće godine a „Laguna“ poručuje poklonicima Parsonsa da će u najkraćem roku roman stići i do srpskih čitalaca.

Povezana vest:  Beč: Klimt i antika – erotski susreti