sarajevo

Filmski festival u Sarajevu počinje u petak

Filmski festival u Sarajevu, 21. po redu, počinje u petak, 14. avgusta, a glumac Benisio del Toro ovogodišnji je dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva.
Žiri takmičarskog programa – igrani film čine rumunski režiser Kalin Peter Necer koji je i predsedavajući žirija, umetnička direktorka filmskog festivala u Kartagini Dajana Bustamante, srpska rediteljka Maja Miloš, producent iz Velike Britanije Majk Dauni i hrvatrska glumica Zrinka Cvitešić.
U žiriju takmičarskog programa – kratki gilm su direktorka Evropske filmske akademije Marion During, rediteljka i montažerka iz Britanije Una Gunjak i direktorka Programa kratkometražnog filma Kanskog festivala Alis Harubi.
U žiriju za dokumentarni film su Boro Kontić, direktor Media centra Sarajevo, reditelj i pisac Žulijano Ribeiro Salgado i filmska autorka i video umetnica iz Švajcarske Anka Šmid.
Oskarovcu Benisiju del Toru biće uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umetnosti u okviru 21. SFF-a.
Među ranijim dobitnicima najprestižnije nagrade ovog festivala su Anđelina Džoli, Gael Garsija Bernal, Stiv Bušenim, Džagar Panahi, Majk Li…
Del Toro će se sarajevskoj publici predstaviti dramom Fernanda Leona de Aranoe „Savrršen dan“ a održaće i predavanje za učesnike programa Talents Sarajevo, festivalske platforme za povezivanje i obuku novih filmskih talenata iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza.
U okviru programa Posvećeno, SFF će predstaviti ostvarenja režisera Atoma Egojana kome će biti uručeno i Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umetnosti a u okviru istog programa biće predstavjena i ostvarenja jednog od najoriginalnijih savremenih filmskih autora, filipinskog reditelja Briljantea Mendoze koji će biti i gost Festivala.
Domaćin ceremonije otvaranja 21. SFF-a je bosanskohercegovački glumac Feđa Štukan koji će u petak u Narodnom pozorištu Sarajevo voditi svečanu ceremoniju otvaranja festivala i najaviti početak devetodnevne smotre filma.
Filmski festival u Sarajevu, koji ove godine traje do 22. avgusta, pokrenuit je pred kraj opsade Sarajeva sa željom da se pomogne obnova civilnog društva. SFF danas je vodeći filmski festival u regionu sa posebnim fokusom na Jugoistočnu Evropu.

Povezana vest:  Džastin Biber će glumiti u filmu '50 nijansi sive'?