NI landscape

Zasijajmo zajedno u Noći istraživača

Šesta po redu Noć istraživača u Srbiji održaće se u petak, 25. septembra od 16 do 23 sata u deset gradova širom zemlje, ove godine pod sloganom „Zasijajmo zajedno u Noći“.

Ove jeseni Evropa slavi jubilarni, deseti rođendan Noći istraživača, manifestacije koja ima za cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje. Upravo u godini kada se obeležava ovaj jubilej, Noć istraživača u Srbiji održaće se čak u deset gradova, u kojima će ulaz na sve događaje biti besplatan: Beograd, Novi Sad, Niš, Zrenjanin, Subotica, Pančevo, Kragujevac, Jagodina, Ćuprija i Svilajnac.

Najveća naučna zabava ovog septembra očekuje posetioce u Beogradu, gde će se Noć istraživača održati duž cele Knez Mihailove ulice (Galerija Progres – kolonade Privredne komore Srbije – Francuski institut – Biblioteka grada – velika i mala galerija SANU – galerija Singidunum – Institut Servantes), ali i u Pedagoškom muzeju, dvorištu Rektorata Univerziteta u Beogradu, zatim ispod kolonada Hemijskog fakulteta kao i u tržnom centru Delta City. Velika naučna avantura, lov na blago, nesvakidašnji eksperimenti koji će dovesti u pitanje sva do sada poznata i nepoznata čula, radionice u Zelenoj zoni i druženje sa naučnicima i istraživačima u sasvim novom ruhu… sve je to samo deo onoga što radoznale zaljubljenike u nauku i zabavu čeka u Noći istraživača. Uz sve to, tokom trajanja manifestacije na potezu od Slavije do Studentskog trga saobraćaće i Naučni autobus u kom je vožnja u drustvu Marije Kiri besplatna!

Povezana vest:  Podržite književni izbor „Štefica Vvek“

Istraživači sa svojim naučnim čarolijama dočekuju sve zainteresovane posetioce manifestacije i u Novom Sadu, i to na dve lokacije: u tržnom centru Big i klubu Quarter gde će kroz interaktivne naučne radionice upoznavati sa istraživačima i njihovim naučnim dostignućima. Subotica će se te večeri predstaviti u Hotelu Galleria, dok će Zrenjanin ponovo otvoriti Kulturni Centar i Muzej grada. Pančevo u Noći istraživača učestvuje po drugi put, a dok jedni budu tražili zvezde večeri na takmičenju Y Faktor, drugi će saznati kako da ponesu DNK iz jagode ili pak kako da naprave svoju bašticu, parfem sa svojim mirisnim pečatom…

Istraživački podijum sa zvezdama naučno-muzičkog sveta, bioskop-mikroskop, ledeno doba iz prošlosti i neverovatni roboti iz budućnosti spremni su za posetioce Noći istraživača u Nišu, gde se manifestacija održava na Tvrđavi, na potezu Letnja pozornica – plato iza Galerije SLU – Beogradska kapija. Kragujevac, s druge strane, sprema druženje sa vitezovima i upoznavanje sa vekovima starim tajnim novčićima, dok će najsmeliji moći da razotkriju tajne mumificiranja ili da izađu na naučni dvoboj svojim budućim profesorima. Sva dešavanja organizovana su na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije i u Studentskom domu „Sloboda“, dok je poseban program za najmlađe posetioce organizovan u TC Plaza.

Povezana vest:  Novi roman Dena Brauna ''Inferno'' u maju

Noć istraživača u Pomoravlju zahvatiće Svilajnac, Jagodinu i Ćupriju, gde će posetioci moći da naprave svoje DNK vremenske kapsule, saznaju kako je to otpočeti svoju farmu ili se otisnu na sakupljanje planeta Sunčevog sistema i tom prilikom osvoje nagrade… Manifestacija će se u Svilajncu održati u Prirodnjačkom centru Srbije, gde sve razigrane umove dočekuje Dino park sa vulkanima, vremeplovom i 3D bioskopom. Stanovnici Ćuprije te večeri družiće se na gradskom trgu kao i u parku u samom centru grada, dok će manifestacija u Jagodini biti održana na skveru i platou ispred Kulturnog centra.

U okviru Evropskog ćošeta, u svakom od 10 gradova, posetioci će moći da se upoznaju sa evropskim projektima koji se realizuju u Srbiji i rešavanjem ankete osvoje svetlucave nagrade. Pored toga, u okviru ove aktivnosti u Beogradu, posetioci će dobiti i jedinstvenu priliku da se upoznaju sa dobitnicima prvog ERC projekta u Srbiji „BIRTH“ („Births, mothers and babies: prehistoric fertility in the Balkans between 10,000-5000 BC“), kao i nosiocima REGPOT projekta „SERBORDISinn“ („Strengthening the Research Potential of IMGGE through Reinforcement of Biomedical Science of Rare Diseases in Serbia – en route for innovation „), a potom i sa prvim dobitnicima Marija Kiri stipendije u Srbiji: dr Zorana Kurbalija Novičić, naučna saradnica zaposlena na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, dr Marija Edinborough, naučna saradnica u Laboratoriji za bioarheologiju Univerziteta u Beogradu; dr Filip Ejdus, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Povezana vest:  Šekspir, Lotrek i Joko Ono: Vanvremenska dela u Evropskoj prestonici kulture

Podsećamo, ulaz na sve događaje u Noći istraživača je besplatan, a osim navedenih gradova, jedinstveni Naučni kombiji u Noći istraživača obići će Zaječar, Kruševac, Negotin, Valjevo, Aranđelovac i Trstenik.

Koordinatori Noći istraživača u Srbiji su Festival nauke, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Partneri ovogodišnje manifestacije su Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Fakultet za fizičku hemiju, Matematički fakultet (Univerzitet u Beogradu), Institut Mihajlo Pupin, Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, Univerzitet u Kragujevcu, kao i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Kreativno edukativni centar, Centar za promociju nauke, NAUKOM udruženje naučnih komunikatora i Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin.

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020″ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Sklodovska Kiri.