01 SDC2014 SilenWalk-Helsinki

„SOUND DEVELOPMENT CITY 2015″ – MEĐUNARODNA UMETNIČKA EKSPEDICIJA OD BEOGRADA DO ATINE

Projekat „Sound Development City“ je tronedeljna umetnička ekspedicija između dva evropska grada, koju je 2012. godine pokrenula organizacija „Sound Development“ iz Ciriha, sa ciljem da podstakne kreativnu slobodu autora koji se izražavaju u različitim umetničkim disciplinama. Ove godine ekspedicija se odvija između Beograda i Atine u periodu od 9. do 27. septembra, a u njoj učestvuje 13 međunarodnih umetnika. Sedište ekspedicije u Beogradu će biti u Galeriji 12 HUB, dok će to u Atini biti prostor Synergy-o. Projektne aktivnosti u Beogradu traju od 9 do 15. septembra.

Međunarodni žiri koji su činili: Milica Pekić (Galerija 12 HUB, Beograd), Poka-Yio (Atinsko bijenale, Atina), Esther Eppstein (Message Salon, Cirih), Andreas Finke (Sound Development, Cirih) i Martin Heller (Heller Enterprises, Cirih) odabrao je 13 učesnika iz 11 zemalja, a pristigle su 502 prijave iz 63 zemlje. Konkurs je bio otvoren za umetnike iz celog sveta i iz svih oblasti umetnosti.

Milica Pekić, kustoskinja i članica žirija o formatu ekspedicije: „Ekspedicija daje sjajnu priliku umetnicima da zajedno rade u novom okurženju, koje može da inspiriše i podstakne na nova iskustva. Takođe nudi podsticajan model rada, intenzivan period posvećen isključivo istraživanju, saradnji i stvaranju.“

Učesnici ovogodišnje ekspedicije su: Narda Alvarado (Bolivija),Veli i Amos (SIovenija/Švajcarska), Ryan Ferko (Kanada), Rowan de Freitas (Velika Britanija), Friedrich Greiling i Sven Ulber (Nemačka), Luka Ivanović (Srbija/Nemačka), Marcin Knyziak (Velika Britanija), Joni Murphy (SAD), Klara Ravat (Španija/Nemačka), Roberto Santaguida (Kanada) i Vreni Spieser (Švajcarska).

„SOUND DEVELOPMENT CITY“ POZIVA BEOGRAĐANE DA POSTANU DEO UMETNIČKE EKSPEDICIJE!

Umetnici razvijaju svoje projekte kroz interakciju sa stanovnicima Beograda. Luka Ivanović, poznat i kao Lukatoyboy (rođen u Beogradu, a trenutno živi i stvara u Berlinu) kao i Friedrich Greiling i Sven Ulber, umetnici iz Nemačke, ponudiće nesvakidašnju taxi vožnju, a jedino što traže zauzvrat je da saputnici sa njima podele priču, pesmu, zvuk, ili da nešto odsviraju. Umetnici „taksiraju“ od podneva do večeri svakog dana između 10. i 15. septembra. Svi koji žele da rezervišu svoj termin za vožnju Beogradom sa Lukom neka pozovu: 064 280 2012, a da bi im taksisti bili Sven i Friedrich, mogu se javiti na: 062 1465580.
Beogradski deo projekta Luke Ivanovića završiće se kasnog popodenva, 15. septembra vožnjom do Magacina Macura u Novim Banovcima, tokom koje će se u slobodnoj muzičkoj improvizaciji okupiti nekoliko čanova Improve kolektiva iz Beograda.
Više informacija o ImprovE 2.33 događaju u Magacinu Macura pronađite na linku: http://on.fb.me/1LQzZdM, a prijave pošaljite na: [email protected].

Povezana vest:  Premijera plesne predstave BUĐENJE PROLEĆA

U petak, 11. septembra u 21 čas u bioskopu „Zvezda“ biće prikazan grafiti dokumentarac „Style Wars 2″, čiju režiju potpisuje slovenačko-švajcarski umetnički dvojac Veli i Amos, koji su ujedno producenti. Ovaj metaforičan i zabavan film, zapravo je savremeni omaž kultnom dokumentarcu „Style Wars“ (1983). Veli i Amos su entuzijastički, bez novčanih sredstava krenuli na prekookeansko putovanje obilazeći galerije, ali i ratom zahvaćena područja, sa idejom da verno prikažu aktuelno stanje grafiti umetnosti na internacionalnoj sceni.
http://www.stylewars2.com/

U nedelju, 13. septembra od 11 časova umetnica Rowan de Freitas (Velika Britanija) će održati kolaborativnu filmsku radionicu u Galeriji 12 HUB. Radionica uključuje i grupnu šetnju tokom koje će se koristiti 16-milimetarska Bolex kamera i 35-milimetarski foto-aparat za dokumentovanje rute, posle koje će učesnici zajedno razviti film u javnom prostoru. Polaznici će imati priliku da ručno montiraju film i eksperimentišu sa celuloidnom trakom.
Kratko motivaciono pismo poslati na: [email protected]

Klara Ravat (Španija/Nemačka) 14. septembra organizuje „Mirisnu šetnju“- celodnevnu ekskurziju, koja je ujedno eksperiment i radionica, tokom koje će, zajedno sa učesnicima, pokušati da odgonetne kako miriše Beograd. Zajedno će sakupljati mirise koji ih prate gradom, a zatim će naučiti da ih ekstrahuju uz pomoć tradicionalnih metoda destilacije. Broj učesnika je ograničen na 10. Učešće je besplatno, ali je neophodno poslati kratko motivaciono pismo na engleskom jeziku na imejl: [email protected].

14. septembra trinaestoro umetnika će pripremiti raznovrsnu trpezu, začinjenu ukusima sa različitih strana sveta u okviru „Delikatesnog ponedeljka“ u KC Grad. Manifestacija počinje u 19 časova, a pored hrane, posetioci će moći da pogledaju i umetničke intervencije.

Više informacija o svim projektima se nalazi na veb sajtu http://sound-development.com i Facebook stranici: http://on.fb.me/1N0TVMC

PREGLED DOGAĐAJA U BEOGRADU

SLOBODNE TAXI VOŽNJE BEOGRADOM
10-15. SEPTEMBAR 2015, svakog dana od 12h do uveče
Luka Ivanović (Srbija), Friedrich Greiling i Sven Ulber (Nemačka)

Taxi nije primaran, ali svakako jeste značajan vid prevoza u saobraćajnom sistemu većih gradova. Tokom vožnje vozač i putnik ne dele samo destinaciju, već često razmenjuju razmišljanja i pričaju priče. Od 10. do 15. septembra, Beograđanima i posetiocima grada će biti ponuđena nesvakidašnja taxi vožnja: međunarodni umetnici koji učestvuju u „Sound Development City 2015 – umetničkoj ekspediciji“ krstariće gradom i nudiće vožnje svima koji sa njima zauzvrat žele da podele priču, pesmu, zvuk ili snimak. Pozivaju se putnici da ponesu i svoje muzičke instrumente.

Beogradski deo projekta Luke Ivanovića završiće se kasnog popodneva, 15. septembra vožnjom do Magacina Macura u Novim Banovcima, tokom koje će se u slobodnoj muzičkoj improvizaciji okupiti nekoliko čanova ImprovE kolektiva iz Beograda, sa gostima.
Više informacija o ImprovE 2.33 događaju 15. septembra u Magacinu Macura pronađite na linku: http://on.fb.me/1LQzZdM, a prijave pošaljite na: [email protected].

Povezana vest:  Promocija knjige "Kako smo propevali" održana u Beču

Rezervišite svoju vožnju:
Luka Ivanović: 064 280 2012
Friedrich Greiling i Sven Ulber: 062 1465580
https://www.facebook.com/events/516452215190492/

OTVORENI POZIV ZA KOLEKTIVNO LUTANJE sa Rovan de Freitas

„Pozivam sve nezadovoljne lunjalice koje žele da razgovaraju o ugnjetavanju“

Beograd, svakog dana između 10. i 14. septembra 2015.

Danas je urbano okruženje previše fokusirano na destinaciju i na kontrolisani osećaj za vreme koji ne dozvoljava kritičko promatranje grada. Verujem da je lutanje, neopterećeno odredištem i osećajem za vreme, oblik otpora.

Ovo će biti prvi put da sam u Beogradu. Biću turista, autsajder, a zainteresovana sam da proniknem u dubinu gradskog života koliko god mogu, tako što ću pratiti priče i puteve koje ćete mi dati vi, stanovnici grada, umesto da pratim tokove koje su kreirale i kontrolišu institucije koje upravljaju gradom.

Hodaću svakog dana. Pridružite mi se i podelite sa mnom svoje puteve, svoje znanje o gradu, istražimo zajedno kako čin šetnje može da se upotrebi za kreiranje autonomnih i kreativnih vidova navigacije kroz grad, ne obazirući se na znakove koji nas usmeravaju – neka to bude naš način odbacivanja patrijarhata.

Pronalazićemo zajedničku, intuitivnu rutu kroz Beograd, a ova šetnja će biti otvorena platforma za moguće razgovore o svakodnevnim primerima represije u kontrolisanom okruženju.

Ako želite da mi se pridružite, prvi termin kada ćemo se sastati biće četvrtak, 10. septembar u 13 časova ispred ulaza u Galeriju 12 HUB, Karađorđeva 59, Beograd.

Informacije o narednim terminima pronađite na mom blogu: http://map-of-discontent.tumblr.com, a ako želite da saznate više o projektu ili želite da mi uputite sugestije, pišite na: [email protected]

https://www.facebook.com/events/646460602163280/

PROJEKCIJA FILMA: „STYLE WARS 2“, režija Veli i Amos (Slovenija/Švajcarska)
PETAK, 11. SEPTEMBAR, 21h
Bioskop Zvezda, Terazije 40, Beograd
Nakon projekcije je predviđen razgovor sa autorima

Trideset godina posle legendarnog grafiti dokumentarca „Style Wars“, slovenačko-švajcarski umetnički dvojac Veli i Amos otkrili su na internetu sliku metroa sa ispisanim rečima „Style Wars 2″. Zaintrigirani njome, odlučili su da se otisnu u avanturu, bez novca, i pronađu autora grafita. Put ih je vodio od Evrope do SAD i Bliskog istoka, u galerije, ali i u ratom zahvaćena područja, u potragu za današnjim svetom ulične umetnosti.

Ovaj metaforičan grafiti dokumentarac obrađuje teme kao što su supkultura, životni stilovi i preplitanje politike i umetnosti. Obeležen pop-kulturnom ikonografijom i umetničkom perspektivom, film je višeslojni, savremeni omaž kultnom dokumentarcu „Style Wars“ (1983), u kome Tony Silver i Henry Chalfant prikazuju njujorkšku brejkdens i grafiti scenu.
https://www.facebook.com/events/1629940653961548/

Povezana vest:  Magija i ljubav u romanu Veče iz snova

Odbačena: Mapa nezadovoljstva / KOLABORATIVNA FILMSKA RADIONICA – Rowan de Freitas (Velika Britanija)
NEDELJA, 13. SEPTEMBAR, 11 – 17h
Galerija 12 HUB, Karađorđeva 59, Beograd

Rowan de Freitas, umetnica iz Velike Britanije, koristi analogni film da bi kreirala eksperimentalne i kolektivne projekte. Razvila je strategiju za korišćenje javnih prostora za obradu svojih filmova.
Celodnevna radionica učesnicima nudi šansu da eksperimentišu sa celuloidnom trakom i da nauče nešto više o osnovnim tehnikama pravljenja filma na 16-milimatarskoj traci na zabavan i eksperimentalan način.

Radionica se sastoji od grupne šetnje u kojoj će se koristiti 16-milimetarska Bolex kamera i 35-milimetarski foto-aparat za dokumentovanje rute, posle koje će svi zajedno razviti film u javnom prostoru uz razgovor o tome kako prostori kroz koje svakodnevno prolazimo mogu biti korišćeni na eksperimentalne načine. Radionica će se završiti grupnom projekcijom, a polaznici će imati priliku da ručno montiraju film.

Učešće na radionici je besplatno.
Kratko motivaciono pismo na engleskom slati na: [email protected]
Maksimalan broj učesnika je 10.
Ručak je uključen u program radionice.
https://www.facebook.com/events/1489776741316128/

„smellWALK“ (Mirisna šetnja) – Klara Ravat (Španija/Nemačka)
PONEDELJAK, 14. SEPTEMBAR, 10-18h

Kako miriše Beograd?
„smellWALK“ je celodnevna ekskurzija, radionica i eksperiment koji se odvija širom Beograda, a koji vodi umetica Klara Ravat. Klara vas poziva na jednodnevno putovanje, jedinstveno olfaktivno iskustvo, ispunjeno istraživanjem i pronalaženjem mirisa. Prvo ćemo se naći i popiti kafu, kako bismo pročistili čulo koje najviše koristimo. Hodaćemo gradom, prateći određeni mirisni put. Tokom ove maršrute lovićemo osećaje i mirise koji nas prate gradom. Posle završetka ture i prisećanja na mirise i aromatične sastojke koje smo pronašli usput, ekstrahovaćemo ih uz pomoć tradicionalnih metoda destilacije. Putovanje će se završiti uz piće i ćaskanje o danu koji je iza nas, o utiscima i idejama koje su tokom njega nastale.

Učešće je besplatno, ali neophodna je prijava putem imejla na engleskom jeziku: [email protected]
Broj učesnika: 8-10
Pauzu za ručak je uključena.
https://www.facebook.com/events/872437906144576/872444039477296/

„DELIKATESNI PONEDELJAK“ SA EKSPEDICIJOM „SOUND DEVELOPMENT CITY“
KC GRAD, Braće Krsmanović 4, Beograd

Pridružite se kulinarskoj ekspediciji, koja donosi hranu iz celog sveta začinjenu umetničkim intervencijama.
U ponedeljak, 14. septembra, umetnici koji učestvuju u ekspediciji „Sound Development City“ će udružiti snage da za vas pripreme trpezu sačinjenu od jela čiji recepti dolaze sa nekoliko kontinenata.
www.gradbeograd.eu