guarneirusNova sezona u Gvarneriusu od 14. septembra

Novu, 11. po redu koncertnu sezonu Centra lepih umetnosti Gvarnerius, otvoriće u sredu, 14. septembra, gosti iz Japana – ugledni umetnici tenor Takaši Nakamura i pijanistkinja Misaki Kato i Gradski ženski hor „Barili“ iz Požarevca, najavio je danas Gvarnerius.

Po završetku koncerta pod nazivom „Četiri godišnja doba i utisci iz Japana“ u Gvarneriusu će biti otvorena izložba „Svet nihongi – slike u japanskom stilu“.

Prema najavi Gvarneriusa, događaj pod pokroviteljstvom Ambasade Japana u Srbiji doneće pregršt premijera našoj publici, jer će brojne kompozicije biti izvedene prvi put, a izložba će po prvi put predstaviti poseban stil japanskog slikarstva – nihonge – slike u japanskom stilu.

Povezana vest:  Promocija knjige „Prugastoplave storije“ Nikole Malovića

Ugledni japanski tenor i dirigent Nakamura gostovao je prošle godine u Gvarneriusu, publika će imati novu priliku da ga čuje, ovoga puta zajedno sa mladom i višestruko nagrađivanom pijanistkinjom Kato i Horom „Barili“ iz Požarevca.

Na programu koncerta „Četiri godišnja doba i utisci iz Japana“ biće izvedena dela najznačajnijih japanskih autora 20. veka, a brojne kompozicije Beograđani će čuti prvi put.

Povezana vest:  GUARNERIUS U ZNAKU KLAVIRA

Među premijerama je autorska kompozicija Nakamure, koji će izvesti pesmu iz svog radijskog mjuzikla „Honođi gori“ za koji je prošle godine dobio prestižno priznanje u Japanu, glavnu nagradu japanske FM mreže, kao i Galaksi nagradu.

U izvođenju jedne kompozicije, na violini će svirati supruga ambasadora Japana u Beogradu Tošija Cunozakija, Ecuko Cunozaki.

Izložba koja se otvara po završetku koncerta, upoznaće sa posebnim stilom japanskog slikarstva, slikama na papiru ili svili, koje se već više od hiljadu godina rade u duhu stare japanske tradicije, koristeći stare tehnike i materijale.

Povezana vest:  Poklanjamo vam knjigu "Skrivena moć snova"!

Postavku izložbe čine reprodukcije nekih od remek dela ovog slikarskog pravca, dok se originali (od kojih su najstariji iz 12. veka), čuvaju kao nacionalno blago u muzejima u Japanu.

Izložba u Gvarneriusu biće otvorena do kraja meseca.