kralj komedije

Premijera predstave „Kralj komedije“ u subotu, 12. septembra

Prva premijera u novoj, jesenjoj sezoni pozorišta Boško Buha „Kralj komedije“ rediteljke Ane Tomović biće izvedena na sceni Ustanove kulture Vuk Karadžić u subotu, 12. septembra.
Predstava je rađena prema scenariju Pola Cimermana i istoimenom filmu Martina Skorzezea iz 1983. godine, a reč je o crnoj komediji koja govori o opsesivnosti, idolopoklonstvu i američkoj kulturi medija, koja u poslednje vreme dolazi kod nas sa svim opasnostima koje uz nju idu.
Rediteljka Ana Tomović rekla je da na ideju za predstavu došla pošto je veliki fan Skorzezeovog filma i smatrala je da treba biti pretvoren u pozorišnu predstavu. Ona je dodala da je okupila odličnu ekipu glumaca koji mogu da iznesu taj zahtevan komad.
Tomović kaže da priča prati lika koji je skupljač autograma, ali da je u suštini luzer koji sebe naziva kraljem komedije. Ona postavlja pitanja šta znači biti popularan, šta danas mladi žele dok gledaju realiti programe i slično čime predstava dobija i kritičnu društvenu dimenziju.
Rediteljka je objasnila da su prodirali u specifičnosti likova, njihove opsesije, ludila, ali i da nudi i smeh i snažne emocije, pošto iz komedije prerasta u dramu.
Glumac Miloš Đorđević koji tumači lik Ruperta Papkina ocenio je na konferenciji za novinare da je u današnje vreme baviti se tom temom velika odgovornost, da mu je bilo zanimljivo da se bavi psihologijom fanatika i da je interesantno glumiti čoveka koji nema sluha za okolinu, već koji samo prati svoje snove.
Đorđević je napomenuo, a i ostali glumci su se složili, da predstava govori o tome šta se nalazi ispod tankog sloja zabave, glamura, šljokica, lažnog zlata… i da se iza svega toga u suštini nalaze tužni ljudi željni ljubavi i dobrote.
Taj glumac smatra da na predstavu neće doći oni koji bi trebalo, ali da ostalima može pomoći kako da se snađu u ovom vremenu.
Dramaturg Milena Depolo ocenila je da je film te 1983. inteligentno najavio nešto što se danas dešava.
U „Kralju komedije“ igraju i Boris Komnenić, Borka Tomović, Dubravka Mijatović, Jelena Trkulja, Nemanja Oliverić, Srđan Marković, Nebojša Rako i Saša Simović. Scenograf je Ljerka Hribar, kostimograf Momirka Bailović, a kompozitor i autor aranžmana Srđan Marković.
Prva repriza je zakazana za ponedeljak, 14. septembar.

Povezana vest:  Nakon regionalnog bestelera „Ključ besmrtnosti“, novi roman Harija Slipičevića „Tetovirani grad“ u prodaji

PHOTO: Pozorište Boško Buha