stari grobovi-toni parsons

Toni Parsons stigao sa novim krimi romanom

Toni Parsons, jedan od Laguninih pisaca koji su postali zaštitni znak ove izdavacke kuće od prvog romana „Čovek i dečak“ i čitave serije romana koji bi mogli da se svrstaju u porodične melodrame, opredelio se prošle godine da načini neočekivani zaokret u književnoj karijeri i objavi svoj prvi kriminalistički roman.
Njegov debi kao pisac krimića bio je roman „Jedan po jedan“ koji je odmah preveo na srpski vodeći Lagunin predvodilac sa engleskog jezika Nenad Dropulić. On je tokom godina, kao Parsonsov prevodilac koji je značajno doprineo da ovaj pisac postane tako popularan kod srpske publike, preveo sve što je ovaj britanski pisac do sada objavio i spijateljio se sa autorom prilikom njegovih dolazaka u Beograd.
Kao i u prvom, i u drugom Parsonsovom krimiću „Stari grobovi“, glavni junak je detektiv Maks Vulf.
U međuvremenu se kao dodatak u saradnji sa časopisom „Blic žena“ pojavila novela „Gluvo doba noći“, koja ih vremenski povezuje i gde čitaoci imaju priliku da saznaju šta se događa sa detektivom Maksom Vulfom i upoznaju neke sasvim neočekivane likove. Ta novela se sada dok se ne potroše zalihe deli besplatno kupcima koji su kupili „Jedan po jedan“ ili „Stari grobovi“.
Prema napomeni Parsonsa na kraju prve knjige „Jedan po jedan“, inspiraciju za svoj prvi detektivski roman našao je u policijskoj stanici Centralni vest end gde je proveo celu noć pišući reportažu o momcima i devojkama koji su tamo radili.
To je bila njegova prva ozbiljna priča za novine i nikada ih nije zaboravio. Za ovu knjigu je u mašti slobodno lutao njihovim radnim prostorima a sam zaplet je plod njegove mašte.
Kada se opredelio da kreira lik Maksa Vulfa kome je dodelio novo radno mesto baš u stanici Central vest end, ali u Odeljenju za krvne delikte, ipak je primenio svoj omiljeni metod da piše o porodičnim ljudima koji imaju bračnih problema i muškarcima koji postaju samohrani roditelji kao i u debitanskom romanu „Čovek i dečak“.
Vulf nema sina već ćerku Skaut koja mu je sidro koje ga tokom krvavih istraga drži čvrsto ukotvljenog u svakodnevici i normalnosti. To i ovom romanu koji poštuje sve klišee detektivske priče, sa zapletom vezanim na seriju ubistava bivših školskih drugova daje onu parsonovsku humanost i toplinu koja je od njega napravila internacionalnu zvezdu.
„Stari grobovi“ su novi triler Parsonsa u kome već dobro znani detektiv Vulf goni nemilosrdne zločince ulicama Londona.
U novom romanu „Stari grobovi“ radnja počinje za Novu godinu a Vulf dobija zadatak da otkrije ko je poubijao članove imućne porodice u bogataškom, dobro čuvanom naselju na severu Londona, a njihovo najmlađe dete je oteto.
Oružje ubistva, pištolj kojim se stoka omamljuje pre klanja, odvodi detektiva Maksa Vulfa u prašnjavi ugao Crnog muzeja Skotland Jarda posvećen ubici koji je još pre trideset godina prozvan Klaničar.
Vulf zna samo da mora pronaći nestalo dete i zaustaviti ubicu pre nego što uništi još jednu nedužnu porodicu – ili dok ne nađe put do vrata njegovog doma.
Klaničar je odrobijao svoje, sada je star i umire, međutim pitanja ostaju otvorena da li se zaista vratio u igru, da li je ubistvo te srećne porodice bilo besmisleni izliv gneva, izopačena počast imitatora ili naručeni zločin smišljen da okrivi samrtnika.
Parsons je već najavio da će o detektivu Vulfu napisati još knjiga, a novi roman iz tog serijala u izdanju „Lagune“ pojaviće se 2016. godine i srpski čitaoci mogu da računaju da ce ga i oni imati ubrzo nakon britanskog izdanja.
Parsons je jedan od najvećih i najprodavanijih pisaca današnjice i jedan od najpoznatijih britanskih pisaca. Njegove knjige su prevedene na više od 40 jezika, a Laguna je do sada objavila dvanaest njegovih knjiga.

Povezana vest:  DOB OFF TEATAR PONEDELJKOM: predstava "UNUTRAŠNJA SVETLA"