Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta 27. januara 2021. godine Jevrejski muzej u Beču je predstavio 12. izdanje godišnjaka o jevrejskoj istoriji, kulturi i muzejima. Novi godišnjak pod nazivom „Budućnost sećanja. Jevrejski muzeji i holokaust u 21. veku“ ilustruje aktuelnost sećanja na holokaust u sadašnjosti bez svedoka, u kojoj borba protiv antisemitizma nije izgubila na aktuelnosti.

Povezana vest:  SVEČANO ZATVARANJE PETOG CIKLUSA KONCERATA "FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU"

Novo izdanje je posvećeno predstavljanju holokausta u jevrejskim muzejima koji ne tematizuju isključivo holokaust. Jevrejski muzeji osnovani u Evropi od 80-ih godina 20. veka nisu fokusirani samo na stradanje Jevreja u 2. svetskom ratu, dok u SAD postoje mnogobrojni muzeji holokausta. Godišnjak se bavi različitim načinima sećanja na holokaust u institucionalnom okviru, kao i pitanjem da li i kako holokaust može da se učini razumljivim.

Povezana vest:  Direktan prenos Mocartove poslednje opere „Titovo milosrđe“ iz njujorškog Metropolitena sutra u bioskopima „Cineplexx“

Godišnjak je objavljen u dvojezičnom izdanju na nemačkom i engleskom jeziku. Dostupan je u Jevjrejskom muzeju u Beču i onlajn po ceni od 24,90 evra.

PHOTO: Klaus Pichler