Ubiti pticu rugalicu

„Ubiti pticu rugalicu“ Harper Li – nova tema Laguninog književnog kluba

„Ubiti pticu rugalicu“ je roman američke spisateljice Harper Li. Prvi put je objavljen 1960. Roman govori o devojčici Žan-Luizi Finč (poznatoj kao Skaut) i njenom bratu Džeremiju Finču (poznatom kao Džem) koji žive na jugu SAD-a sa svojim ocem advokatom Atikusom Finčom. U romanu Atikus brani crnca koji je optužen za silovanje belkinje.
Ovo je pre svega roman o odrastanju, o doživljavanju sveta deteta koje počinje da shvata razliku između dobra i zla, o suočavanju sa svetom koji nije uvek dobronameran i naklonjen ni deci a kamoli odraslima, pa potom i delo o rasizmu, društvenim nepravdama i njihovom poreklu, predrasudama i njihovoj pogubnosti.
Roman je nagrađen Pulicerovom nagradom 1961. i predstavlja jedno od najpopularnijih i najčitanijih dela američke književnosti. Ovo klasično delo koje književna kritika visoko vrednuje prodato je u desetine miliona primeraka i prevedeno je na mnoge jezike. Roman je adaptiran u istoimeni film koji je 1962. godine dobio nekoliko Oskara, u režiji Roberta Muligana i sa Gregorijem Pekom u ulozi Atikusa.
Klasik svetske književnosti „Ubiti pticu rugalicu“ Harper Li biće tema tribine Laguninog književnog kluba u petak, 2. oktobra od 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u. O romanu će govoriti prevodilac Marko Mladenović, spisateljica i novinarka Ana Vučković i psihoterapeut Zoran Milivojević.
Do 2. oktobra roman „Ubiti pticu rugalicu“ biće na popustu od 30% u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.

Povezana vest:  Za sve ljubitelje forenzičkog kriminalističkog žanra - "Hladno kao led" Tes Geritsen od 4. jula u prodaji