Slepi-mis

„Slepi miš“ Jua Nesbea u prodaji od 10. septembra

Prvi roman iz serijala o Hariju Huleu, problematičnom i genijalnom inspektoru, u prodaji je od četvrtka, 10. septembra. Huleovim obožavaocima koji su se zapitali šta je uzrok patnje u životu njihovog omiljenog lika, roman „Slepi miš“ otkriće neke deliće slagalice koji su nedostajali.
O svom romanu Ju Nesbe kaže: „’Slepi miš’ plod početničke euforije, priča koja nosi obeležja mesta u kojem je nastala kako u geografskom smislu, tako i u kontekstu mog života. Nedavno sam je naglas čitao na radiju i donekle sam strepeo od vlastitih početničkih grešaka, ali me je prijatno iznenadila svežina i odvažnost tog poduhvata.
Roman „Slepi miš“ dobio je 1997. nagradu „Riverton“, najprestižniju za kriminalistički žanr u Norveškoj, kao i nordijsku nagradu „Stakleni ključ“ za najbolji nordijski kriminalistički roman u 1998. godini. Nesbe je najpopularniji evropski savremeni pisac trilera, dobitnik je brojnih nagrada, kritičari ga hvale da je proširio žanrovske okvire modernog kriminalističkog romana i ističu njegove književne kvalitete. Njegove knjige izdaju se u više od četrdeset zemalja. Kritičari, knjižari, čitaoci – svi su oduševljeni. Ju Nesbe je doživeo međunarodni uspeh zahvaljujući svom originalnom i veoma uverljivom protagonisti, inspektoru Hariju Huleu. Pravi antiheroj, nemoguć lik koga je nemoguće ne voleti.
Kao i svi istinski važni pisci kriminalističkih romana, Ju Nesbe kombinuje složenu radnju, izuzetnu napetost i briljantnu karakterizaciju likova sa dubokim moralnim raspravama i prikazom savremenog društva. Tako krimi romani Jua Nesbea postaju izazovne istrage o izdaji, veri i osveti, i prvoklasna zabava za ljubitelje kriminalističkog žanra.
„Slepi miš“ je kriminalistička priča sa elementima mita australijskih starosedelaca. Kriminalistička policija u Oslu šalje inspektora Harija Hulea u Sidnej da prati istragu jednog ubistva. Hari ima odrešene ruke da pomogne u istrazi, ali i jasno naređenje da se kloni nevolja. Žrtva je dvadesettrogodišnja Norvežanka, relativno poznata ličnost usvojoj domovini. Hari, međutim, nije rođeni posmatrač, pa se brzo sprijateljuje s detektivom koji radi na slučaju, kao i sa jednom svedokinjom. Kako istraga odmiče, oni otkrivaju da je to ubistvo samo poslednje u nizu nerasvetljenih zločina psihopate koji pletesvoju mrežu širom Australije. Kako se približavaju ubici, u Hariju raste strepnja da niko nije bezbedan, a ponajmanje oni koji istražuju ove zločine.
Ju Nesbe je vrstan pisac koji odmerenim tempom vodi radnju ka vrhuncu, ne bi li vas potom pustio da se sunovratite u sasvim neočekivan rasplet.
Roman „Slepi miš“ možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Povezana vest:  Knjiga Poslednji voz iz Hirošime Čarlsa Pelegrina objavljena je u okviru edicije "Retka i neobična izdanja" izdavačke kuće Mono i Manjana