Slika-Ucesnika-Ekspedicije-u-Retro-stilu-novoDonatorska večera i prezentacija ekspedicije „Albanska golgota 100 godina kasnije“

U cilju obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata i povlačenja srpske vojske i naroda preko Crne gore i Albanije, u sredu 23. septembra od 17 časova u beogradskom hotelu 88 Rooms, koji je nedavno proglašen za najpopularniji hotel u Srbiji, biće organizovana donatorska večera u cilju podrške ekspedicji pod nazivom „Albanska golgota, 100 godina kasnije“.

Povezana vest:  Koncert pijaniste Pabla Rosija i kamernog ansambla Kamerata Balkanika

Članovi ekspedicije sastavljene od profesionalnih sportista i planinara predstaviće akciju prelaska putanje kojom se kretala glavnina srpske vojske zime 1915/1916.godine. Tačno sto godina od objavljivanja povlačenja, oni će krenuti na put iz Peći i, preko Čakora i Prokletija, u lošim zimskim uslovima i po neprohodnim putevima, peške stići do albanske obale. Rekonstrukcija povlačenja sprkog naroda u jeku rata po zaleđenim obodima Prokletija, u strahu od smrzavanja, gladi i najezde neprijatelja, ima za cilj da oda poštu precima i obeleži stradanje Srba koji je značajno promenilo tok istorije.

Povezana vest:  Predstavljen roman "Gospodari vremena" Petra Grujičića

Program podrazumeva svečanu večeru u novom konferencijskom prostoru 88 Rooms Hotela povodom podrške ekspediciji i snimanja dokumentarnog filma, obraćanje članova ekpedicije i propratni program podsećanja na stradanje srpskog naroda.

Više o samoj ekspediciji: http://albanskagolgota.rs/sr_RS/
Više o lokaciji: http://www.88rooms.com/page/events-and-conferences