Daniela Fulgosi Dah andjela grafika

OBJAVLJENI REZULTATI UMETNIČKOG KONKURSA „REFLEKSIJA“

Na konkursu „Refleksija“ odabrano je 28 radova savremenih domaćih umetnika koji će činiti umetničku kolekciju novog hotela „Marriot“ u Beogradu, dostupnu javnosti od 17. oktobra 2015. godine.

Sa ciljem da svojim novim zdanjem na Trgu Republike aktivno doprinese kulturnom životu grada i pruži podršku umetničkom stvaralaštvu domaćih autora, kompanija PSP Farman je na Mikser festivalu, u partnerstvu sa organizacijom Mikser i Fakultetom primenjenih umetnosti, raspisala nacionalni konkurs „Refleksija“ za otkup umetničkih radova koji će biti permanentno izloženi u javnim prostorima hotela „Marriot“.

„Trojna saradnja nastala je kao reakcija na odsustvo adekvatnih platformi za dela savremenih domaćih umetnika, kao i činjenicu da su ključne zvanične institucije za prezentaciju, otkup dela i negovanje vizuelne umetnosti kod nas već dugo u hibernaciji“, kaže Maja Lalić iz Miksera. .

Povezana vest:  Nagrade za Ivanu Knežević i Ivana Bosiljčića

Na konkurs „Refleksija“ pristiglo je preko 20 000 radova, tako da su članovi stručnog žirija koji čine Marko Lađušić, slikar i vajar, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti, Maja Lalić, arhitekta i predsednica organizacije Mikser i Branka Grujić, novinarka i direktorka sektora za komunikacije kompanije PSP Farman, pred sobom imali zahtevan i veoma obiman zadatak: „Nisam odavno imao prilike da na jednom mestu vidim ovako kvalitetan i raznovrstan i presek naše scene, što je naše žiriranje učinilo veoma kompleksnim iskustvom“, obrazlaže Lađušić.

Za otkupne nagrade konkursa „Refleksija“, kompanije PSP Farman je izdvojila fond od 25.000 eur. Pobednički radovi koji će biti otkupljeni i trajno izloženi u javnim prostorima novoizgrađenog hotela „Marriot“ su:

Povezana vest:  Opera Narodnog pozorišta član asocijacije "Opera Evropa"

crteži „Branks“(108x78cm) i „Branks 3″ (108x78cm) Andree Dramićanin; slika „Breme“ (150x150cm) Petra Mošića; slika „Conditio II“ (210x200cm) Igora Marsenića; grafike „Dah anđela“ (70X50cm) i „Sećanje“ (70X50cm) Daniele Fulgosi; serija grafika „Deca sunca 3, 4, 9 i 11″ (4 x 33x70cm) Ivone Pleskonje; reljef „Disciplina“ (72x62cm) Vere Stanarčević; foto-kolaž „Beograd“(100x70cm) Aleksandra Pajvančića; serija kolaža „Hodočašće 1, 2 i 3″ (3 x 23x76cm) Daniele Fulgosi; crtež „Kod Palasa“ (25x35cm) Srđana Arsića; crteži „Koreografija 1 i 2″ (2 x 29x42cm) Marije Bjekić; crtež „Larry Bird vs. Magic Johnson“ (150x100cm) Predraga Terzića; slika „Metro“ (100x70cm) Ivane Prilinčević; crtež „Multiple Nature III“ (90x105cm) Bogdana Dobrote; slika „Multiplied“ (120x160cm) Nikole Božovića, kolaži „Ne/ograničeno I i II“ (2 x 93x63cm) Ivane Milev; crtež „Prolaznost“(650x100cm) Irene Kuzmanović; crtež „Reflexion 1″(43x29cm) Marka Vukše; reljef „Šetnja“(67x53cm) Vere Stanarčević i slika „Tune In“ (100x100cm) Igora Marsenića.

Povezana vest:  Dobre vesti iz Laguna: Otvorena Delfi knjižara u Novom Pazaru

Pored odabranih 28 konkursnih radova , sobe hotela „Marriot“ u Beogradu biće oplemenjene i sa 28 plakata, 9 fotografija i 7 grafika čiji su autori studenti FPU. Radovi su ustupljeni hotelu „Marriot“ kao rezultat donacije kompanije PSP Farman, koja je iskorišćena za završne radove na renoviranju fasade zgrade FPU u Beogradu.

Branka Grujić iz kompanije PSP Farman najavila je nove poduhvate: „Konkurs ‘Refleksija’ je samo početak, cilj celokupne saradnje je da se kroz nove izlagačke prostore pruži podstrek domaćim stvaraocima iz oblasti savremene umetnosti, dizajna, arhitekture i novih tehnologija, a novi ciklus umetničkog konkursa planiran je za završnu fazu kompleksa ‘West 65’ na Novom Beogradu“.