press sajam 2015

Beogradski sajam knjiga od 25. oktobra

Jubilarni 60. međunarodni Beogradski sajam knjiga, pod sloganom „Šta bi bilo da nije bilo“, ove godine biće održan od 25. oktobra do 1. novembra a zemlja počasni gost je Rusija, saopštili su danas organizatori.
Na ovogodišnjem sajmu će izlagati oko 450 izlagača iz Srbije i inostranstva na izložbenom prostoru hala 1,1a,2a,2c i 4 na površini od 29.968 metara kvadratnih, rečeno je danas na konferenciji za novinare.
Kako je kazao gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, sajam je kulturna manifestacija koja Srbiju stavlja na mapu Evrope kao mesto koje okuplja izdavače, književnike, pisce i ljubitelje knjige iz zemlje i sveta i svakako je najveći u jugoistočnoj Evropi i ubraja se među najveće na svetu.
„Pošto se nameće pitanje doprinosa Beogradskog sajma knjiga književnom stvaralaštvu, obrazovanju, ugledu Srbije u svetu, promociji domaće knjiuževnosti, kultrunoj razmeni sa inostranstvom pokretanju aktuelnih književnih i društvenih pitanja i zato je i odabran slogan ‘Šta bi bilo da nije bilo'“, istakao je Vukosavljević.
Predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović je kazao da je Odbor smatrao da je organizacija jubilarnog sajma izazov i da je ovo bio pravi čas da se podvuče crta i načini rezime dosadašnjeg rada i zato je doneta odluka da se štampa monografija na srpskom, engleskom i ruskom jeziku u kojoj će se videti presek svih važnig događanja koja su bila vezana za sajam i kako se kretala, menjala i razvijala kulturna politika u našoj zemlji tokom 60 godina.
Takođe, dodao je Avramović, pripremljena su dva dokumentarna filma od 10 minuta i publika će moći da vidi kako se menjao izgled sajma.
Sajam je inovinar sa još dva programa pored već tradicionlanog pratećeg čiji je urednik Dragan Hamović, nastavio je Avramović i objasnio da će jedna biti posvećen razgovorima o knjizi u najširem smislu te reči i da će biti pozvani pripadnici raznih profesija od onih iz crkvenih krugova preko privrednika, sportista, političara da bi publika mogla da čuje kako oni iz svoje perspektive gledaju na knjigu i na njen položaj u društvu.
Drugi program je posvećen mladima koji će moći da učestvuju na prvom Festivalu mladih stvaralaca do 30 godina na kojima će predstaviti dela iz svih oblasti umetnickcog stvaranja (muzika, likovna umedtniost, književnost svih formi i žanrova…)
Rusiju, zemlju sa bogatom nacionalnom kulturom i literaturom, pocasnog gosta koji će imati veliki prostor za svoj štand u Hali 2, predstavile su Irina Gnedkova, savetnik za kulturu Ambasade Ruske Federacije u Beogradu i Nadežda Kušenkova direktor Ruskog doma u Beogradu.
One su izrazile zadovoljstvo što je Rusija baš ove godine pocasni gost jubilarnog 60. Beogradskog sajma knjiga u godini koja je naredbom predsednika Rusije proglašena godinom književnosti. Gostovanje u Beogradu Rusija doživljava ne samo kao veliku čast već i odgovornost da sveobuhvatno predstavi rusku kulturu i na štandu će biti izloženo više od 1.500 naslova a gostovaće znacajan brojh ruskih pisaca.
Pripremljena je izložba „Blaga ruske književnosti“ iz kolekcije muzeja Kalomensko a centralno mesto u ruskom programu zauzeće tema „Pravoslavna Rusija“ kojoj će biti posvećene izložbe, razgovori i niz drugih manifestacija koje će se održavati na sajmu ali i u Ruskom domu.
Biće izloženi najnoviji udžbenici za učenje ruskog jezika a poseban program je pripremljen za najmlađe.
Knjige koje su pripremili gosti iz Rusije biće poklonjene beogradskom Ruskom centru za nauku i kulturu i Beogradskom univerzitetu kao i drugim ustanovama kulture u Srbiji.
Hamović je najavio da će u okviru pratćeg programa biti organizovano nekoliko izložbi posvećenih jubilejima u književnosti koji se obeležavaju ove godine, okrugli stolovi…
Sajam će i ove godine dodeliti svoje nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dečiju knjigu godine i najlepšu knjigu, a prvi put i nagradu za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku. Svi izlagači automatski konkurišu za sve ove nagrade.
Tokom sajma će biti održan tradicionlani školski dan 29. oktobra, porodični dan 26. i 27 oktobra a cene ulaznica su kao i prethodnih šest godina. Pojedinačne su 250, grupne 150 a porodične 600 dinara.
Sajam će biti otvoren do 10 do 21 sat.

Povezana vest:  Uspomene iz godina pobune - knjiga "Češka škola ne postoji" Gorana Markovića u knjižarama od 19. februara