zmajeve-decije-igreOtvorene Zmajeve dečje igre

 

Zmajeve dečje igre, 53. po redu, otvorene su danas u Zmajevom muzeju u Sremskoj Kamenici i trajaće do 8. juna.

Prvobitno je bilo predviđeno da Zmajeve dečje igre traju do 6. juna, ali su zbog lošeg vremena programi koji su bili planirani da se održe na otvorenom danas i sutra odloženi za ponedeljak i utorak.

Pre otvaranja festivala, učenici osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Kamenici posetili su pesnikov grob, a stihove je tom prilikom govorio glumac Radoje Čupić.

Povezana vest:  Pomeranje premijere obnove drame Veliki Getsbi

Manifestaciju je otvorenom proglasio nosilac Zmajevog štapa beogradski književnik Branko Stevanović.

Na otvaranju manifestacije dodeljena su i priznanja ovogodišnjim laureatima. Povelja Zmajevih dečjih igara za izuzetan stvaralački doprinos književnosti za decu pripala je književniku iz Beograda Slobodnu Stanišiću.

Nagradu Zmajevih dečjih igara za stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu dobila je beogradska književnica Jasminka Petrović, dok je nagrada Zmajevih dečjih igara za izuzetan doprinos popularisanju književnosti za decu dodeljena Dečjem pozorištu Republike Srpske iz Banjaluke.

Povezana vest:  Premijera Revizora u Atelju 212 4. juna

Narednih dana, kada vremenske prilike to dozvole, u Zmaj Jovinoj ulici i na Trgu slobode biće održani brojni multimedijalni programi za decu. Programi će se održavati i u zatvorenim prostorima Pozorišta mladih, Galerije SANU, Matice srpske.

U okviru Zmajevih dečjih igara biće održan i 18. Festival monodrame za decu, koji je bio odložen krajem prošle godine zbog epidemije gripa. Festival će biti održan 3. i 4. juna, a u konkurenciji je šest monodrama.

Povezana vest:  Kruševac Geto jubilarno izvođenje hit komedije

U okviru Zmajevih dečjih igara, biće održane manifestacije „Uličarolije“, „Ovde stanuju pesme“, izložbe, koncerti, „Bolnica za medvediće“.

Biće organizovane i lutkarska, likovna, vajarska i ekološka radionica, stručno savetovanje o književnosti za decu, predstavljanje novih knjiga za decu.