carlos-alberto-parreira_selektor_juzna_afrikaSP JUŽNA AFRIKA

 

Domaćin u pokušaju da se prvi put domogne druge faze

 

Reprezentacija domaćina šampionata sveta, koji će od 11. juna do 11. jula biti održan u Južnoj Africi, pokušaće da se prvi put u istoriji plasira u drugi krug Mondijala.

Neće to biti nimalo lak zadatak za izabranike brazilskog stručnjaka Karlosa Alberta Pareire, pošto će im rivali u grupi biti dva bivša svetska prvaka, Urugvaj i Francuska, kao i i selekcija Meksika koja ima mnogo više iskustva na ovakvim turnirima od Južnoafrikanaca.

Državni tim „bafane, bafane“ (kako navijači zovu selekciju najbogatije afričke države) dugo je zbog administrativne zabrane Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) usled vladavine „aparthejda“ čekao na mondijalski debi.

Prvi nastup na šampionatu održanom 1998. godine u Francuskoj ocenjen je kao zadovoljavajući, iako u konkurenciji „trikolora“, Danske i Saudijske Arabije nije obezbeđen plasman u drugu fazu.

Međunarodna fudbalska javnost tada je imala priliku da upozna nekoliko veoma kvalitetnih igrača poput Lukasa Radebea, Pjera Ise i Kvintona Forčuna. Nakon poraza od Francuza i boda osvojenog u duelu sa Dancima, za prolazak u drugi krug bila im je potrebna pobeda u poslednjem kolu nad nejakom Saudijskom Arabijom, ali je taj susret završen nerešenim rezultatom 2:2.

Povezana vest:  Inzagi: Aleks, dobro razmisli hoćeš li u trenere, nije lako

Slična sudbina zadesila je Južnoafrikance i četiri godine kasnije na prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, kada je selekcija Paragvaja imala bolju gol-razliku zahvaljujući kojoj se plasirala u osminu finala.

Ovoga puta Južna Afrika, u čijem sastavu nema više toliko asova, imaće prednost domaćeg terena i vatrenu publiku željnu da primat, makar što se selekcija sa „crnog kontinenta“ tiče, prereuzmu njihovi ljubimci.

Njihov optimizam nema baš veliko pokriće, s obzirom da je od svih učesnika Mondijala na najnovijoj rang listi FIFA jedino Severna Koreja lošije plasirana od Južne Afrike.

Najveći adut domaćina je selektor Pareira, koji je sa Brazilicma 1994. godine u SAD osvojio pehar namenjen najboljoj reprezentaicji na svetu. Ovaj iskusni 67. godišnji stručnjak će na predstojećem šampionatu izjednačiti rekord poznatog srpskog stručnjaka Bore Milutinovića i peti put sedeti na klupi učesnika Mondijala.

Povezana vest:  Blater: Navijači imaju pravo na vuvuzele

„Karioke“ je predvodio 1994. i 2006, državni tim Kuvajta 1990, a selekciju Saudijske Arabije 1998 godine. Osim toga bio je, kao kondicioni trener, član stručnog štaba Brazilaca u pohodu na treću titulu planetarnog prvaka 1970. godine u Meksiku.

„Fudbalski nomad“, kako nazivaju ovog stručnjaka koji je radio u devet zemalja na četiri kontinenta, došao je na mesto selektora Južne Afrike 2006. godine, ali je klupu napustio nakon 18 meseci zbog bolesti supruge.

Nakon serije loših rezultata njegovog naslednika Žoela Santane, Pareira se u decembru vratio i sada će pokušati da od ove ekipe izvuče maksimum.

Glavni problem neće mu biti nedostatak kvaliteta već velika nedisciplina reprezentativaca kako u odrađivanju taktičkih zadataka tako i van terena.

Povezana vest:  Partizan lako pobedio Napredak i plasirao se u osmini finala Kupa Srbije

Prva zvezda tima Benedikt Mekarti, koji je nastupao na oba Mondijala na kojima se pojavila Južna Afrika nekoliko puta je napuštao državni tim i vraćao se. Iako je Pareira pozvao Mekartija na širi spisak za prvenstvo sveta, prvotimac engleskog Vesthema neće igrati na prvenstvu u domovini zvanično zbog problema sa povredom.

Navijači Južne Afrike puno očekuju od Stivena Pjenara, koji iza sebe ima odličnu sezonu u Evertonu. Za razliku od incidentnog Mekartija, 28. godišnji Pijenar se nametnuo kao pravi vođa ove generacije najbojih južnoafirčkih fudbalera.

Osim dvojice najslavnijih imena domaćina narednog Mondijala evropskim ljubiteljima fudbala poznati su i kvaliteti prvotimca Portsmauta Arona Mokoene i nekadašnjeg igrača Crvene zavezde Bernarda Parkera, koji je ove sezone sa Tventeom u Holandiji osvojio titulu državnog prvaka.

Put do Južne Afrike: Kao domaćin Svetskog prvenstva Južna Afrika se automatski plasirala na završni turnir.