rajmod_domenekSP JUŽNA AFRIKA

 

Vicešampion sveta na Mondijalu bez nekoliko zvezda

 

Fudbalska reprezentacija Francuske nastupiće na šampionatu sveta u Južnoj Africi, koji će biti održan od 11. juna do 11. jula, u dosta neočekivanom sastavu pošto je nepredvidivi selektor „trikolora“ Rajmon Domenek odlučio da ne pozove nekoliko veoma kvalitetnih igrača.

Osim veterana Patrika Vijere, za koga je javnost očekivala da će se naći među putnicima za Južnu Afriku, na širem spisku Domeneka nije bilo mesta ni za talentovane fudbalere poput Karima Benzeme i Samira Nasrija.

Ni to nije bio kraj Domenekovim iznenađenjima za navijače francuskog državnog tima pošto je, prilikom skraćivanja spiska, iz reprezentacije odstranio Hatema Ben Arfu, jednog od najzaslužnijih u timu Marseja za osvajanje duple krune.

Uprkos podatku da je pre četiri godine na Mundijalu u Nemačkoj Francuska osvojila srebrnu medalju, mnogi osporavaju aktuelnog selektora zbog načina rada sa ekipom i ne baš oduševljavajućih igara.

Kritičari Domeneka, koji „galske petlove“ predvodi već šest godina i očigeldno ima stabilno uporište u vrhu Saveza, u poslednje vreme imaju sve više argumenata pošto su Francuzi na šampionatu Evrope u Austriji i Švajcarskoj 2008. godine eliminisani već u prvom krugu, a prave muke sačekale su ih u kvalifikacijama za Mundijal u Južnoj Africi.

Povezana vest:  Fudbalski šampionat Srbije 79. na svetu

Prolazak u baraž u grupi sa Srbijom, Rumunijom i Austrijom i veoma blede igre učinili su da navijači postanu ogorčeni na Domeneka i da sa zebnjom očekuju duele sa Irskom.

Ispostavilo se da su imali povoda za zabrinutost, pošto su mečevi baraža postali noćna mora za Francuze. Iako su nakon prve utakmice u Dablinu Domenekovi izabranici imali prednost od 1:0, u revanšu u Sen Deniju na terenu je postojala samo jedna ekipa – Irska.

Samo zahvaljujići sreći Francuzi su uspeli da izdrže u regularnom delu meča da bi u produžecima, uz veliku pomoć, sudija preko Vilijama Galasa obezbedili prolazak na Mondijal.

U ključnom napadu Tijeri Anri, koji se prethodno našao u ofsajdu, uštopovao je loptu rukom i dodao je strelcu Galasu. Svi protesti Iraca za vreme i posle utakmice nisu urodili plodom – gruba sudijska greška omogućila je Francuzima put u Južnu Afriku.

Povezana vest:  Roma poražena u Milanu, Juventusu bod

Reprezentaciju Francuske predvodiće Frank Riberi, igrač koji se nametnuo kao pravi lider na terenu nakon odlaska Zinedina Zidana. Riberijeve glavne odlike su fantastičan pregled igre i probojnost po boku.

Uprkos čestim izmenama i turbulencijama u timu, ova ekipa „trikolora“ poseduje kompaktnost, koja se najviše ogleda u defanzivnoj liniji koju drže veteran Galas i igrači sa velikim stažom u eltinim evropskom ligama – Erik Abidal, Patris Evra, Sebastijan Skilaći i Bakari Sanja.

Slična je situacija i na sredini terena gde će, uz lucidnog Riberija, posao odrađivati Alu Dijara, Žeremi Tulalan, Floran Maluda i Joan Gurkuf, dok će kapiten Anri na oproštajnom velikom takmičenju imati pomoć u napadu od Sidnija Govua i kontroverznog povratnika Đibrila Sisea.

Imena protivnika u A grupi, gde su Južna Afrika, Meksiiko i Urugvaj, nisu toliko zvučna, ali slična je situacija bila i pre osam godina u Japanu i Južnoj Koreji, kada Francuzi u konkurenciji Danske, Senegala i „urusa“ nisu uspeli ni gol da postignu!

Povezana vest:  Zvezda se namučila, ali pobedila Čukarički

Navijači pamte i prošli Mondijal, kada „trikolori“ nisu blistali u duelima sa Švajcarcima, Togoancima i Južnokorejancima, ali su na kraju, posle mnogo peripetija prošli u drugi krug i kasnije stigli do samog finala. Ta činjenica može da ulije dodatno samopouzdanje „galskim petlovima“.

Put do Južne Afrike:

sedma grupa evropske zone:

Austrija – Francuska 3:1 (2:0) Francuska – Srbija 2:1 (0:0) Rumunija – Francuska 2:2 (2:1) Litvanija – Francuska 0:1 (0:0) Francuska – Litvanija 1:0 (0:0) Farska Ostrva – Francuska 0:1 (0:0) Francuska – Rumunija 1:1 (0:0) Srbija – Francuska 1:1 (1:1) Francuska – Farska Ostrva 5:0 (2:0) Francuska – Austrija 3:1 (2:0)

1. SRBIJA 10 7 1 2 22: 8 22

2. FRANCUSKA 10 6 3 1 18: 9 21

3. Austrija 10 4 2 4 14:15 14

4. Litvanija 10 4 0 6 10:11 12

5. Rumunija 10 3 3 4 12:18 12

6. Farska Ostrva 10 1 1 8 5:20 4

baraž: Irska – Francuska 0:1 (0:0) Francuska – Irska 1:1 (0:1, 0:0)