Pustolovina-na-ostrvu-ptica

„Pustolovina na ostrvu ptica“ – obavezna lektira knjigoljubaca

Kreativni centar objavio je nedavno predivni, poetični roman za mlade, i one koji se tako osećaju, „Pustolovina na ostrvu ptica“ bugarskog književnika Aleksandra Sekulova koji će biti gost ovog izdavača na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu.
Malo grčko ostrvo zaronjeno u bleštavo Egejsko more, kliktanje galebova, senke ispod drveća maslina, blag letnji povetarac koji donosi miris borova i smole i bele kuće s drvenim škurama – sve to čini okvir u koji Sekulov smešta priču o nezaboravnom letu i avanturi trojice dečaka – Nikolasa, Armanda i Aleksa.
Pišući o dramatičnim događajima na moru, sukobima oko ostrva i među dečacima, Sekulov pruža predivne lirske pasaže i jedan od najlepših opisa prve ljubavi.
„Pustolovina na ostrvu ptica“ je prva knjiga za decu tog dobitnika prestižnih nagrada iz oblasti književnosti i novinarstva i počinje sa pticama koje u svetlosti Egeja kruže nad malim ostrvom a Sekulov je u kratkom, imejl intervjuu za Tanjug pričao o inspiraciji za ovaj roman, pisanju uopšte, Beogradu…
„Svaka se knjiga piše sa željom da pokloniš besmrtnost – likovima i svetu koji te okružuje. Na kraju krajeva i sebi, dok si utonuo u ovaj svet. Lepe knjige su jedine vremenske mašine koji rade“, kaže je on.
Nauka o književnosti sumničavo ćuti kada se radi o knjigama čiji su likovi deca, koje nisu namenjene samo deci. Uopšte nije jasno kada jedna knjiga pisana za decu prelazi u najdražu za odrasle. Najverovatnije u knjigama sa književnim terminima postoji terminologija o tome, ali ona ne može da nam objasni ovaj fenomen.
„Ukoliko je život razgovor svakog čoveka sa Bogom tj., sa tekućem i odlazećim vremenom, i ukoliko sve knjige opisuju ovaj razgovor, onda je svaka knjiga za svakog, zar ne“, rekao je Sekulov na pitanje šta ga je ponukalo da napiše roman „za mlade“.
Na pitanje koliko autobiografskog ima u romanu i likovima, pisac je ispričao da je tokom desetak godina gupa dece različitog uzrasta, koji govore različitim jezicima, rasla ispred njegovih očiju u maloj plavoj potkovici jedne egejske uvale, u celovitoj lepoti svoje neoštećene materije, usred jedinstva svetlosti i harmonije svetlećeg i svetog grčkog mora…
„I jednog dana nisam izdržao, uprtio sam svoju malu tošibu, popeo se na jedno krečnjačko uzvišenje, seo sam u jedan bar, sumnjam da je slučajno nosio ime ‘Fortuna’, pustio sam svoje oči da lebde kao srećne ptice kroz bezvremenost leta i poklonio sam besmrtnost ovoj deci, a i detetu u meni i mojim prijateljima – svima koji će lebdeti kroz stranice ove knjige… Čak i onima koji sada ne veruju ovoj tako ispričanoj priči. Da ptice ne veruju u letenje ne bi sekle vazduh“, rekao je on.
U Bugarskoj je upravo u štampi nastavak romana koji nosi naslov „Skitnica i njegovi sinovi“ i trebalo bi da izađe do Božića, a postoji mogucnost da roman bude objavljen i u Srbiji.
Sekulov, koji će biti gost Sajma knjiga, već je bio u Beogradu i vraća mu se „srcem ispunjenim ljubavlju“.
„Ušće Save u Dunav je u mojoj svesti hijeroglif neiskazane lepote“, poručio je Aleksandar Sekulov.

Povezana vest:  „Rezerva“ – memoari princa Harija uskoro u prodaji