muzej mucenja bec

Morbidni Beč

Novembar je, a vi ste u Beču. Grad poznat ne samo po svojoj lepoti i kulturi već i po svojoj, može se reći, romantičnoj i prijatnoj morbidnosti. A novembar je idealan mesec za otkrivanje tamne strane bečke raskoši: lepo uređenih gradskih grobalja i kripti kao i drugih morbidnih mesta.

Jedno od najvećih takvih mesta u gradu je bez sumnje bečko „Centralno groblje“. Ukupno 330.000 grobova u koje je tokom njegove 141 godinu duge istorije sahranjeno oko tri miliona ljudi prostire se na oko 2,5 km2 ukupne površine. Grobovi poznatih ličnosti od Betovena i Bramsa preko Falka i pop pevača Uda Jirgensa nalaze se pored grobova javnosti nepoznatih ljudi. Ono što se na groblju obavezno treba videti su stare i nove arkade kao i crkva koja predstavlja remek-delo jugendstila. Za posetioce koji žele da saznaju više organizuju se i obilasci kako na Centralnom tako i na drugim bečkim grobljima.

Povezana vest:  Srpski „Digitalni svet“ najbolji evropski udžbenik za prvake

Na „Centralnom groblju“ se nalazi još jedno zanimljivo mesto, to je „Pogrebni muzej“ koji oslikava pogrebnu kulturu Bečlija. Trenutno se u muzeju prikazuje izložba „Velika runda“ posvećena ličnostima sahranjenim na „Centralnom groblju“ među kojima je i Zita, poslednja carica Habsburškog carstva. Pored ovog, svakako vredna posete su i groblja Sveti Marks (St. Marx) koje je 1874. godine zatvoreno i danas postoji kao park i zaštićeno je kao spomenik kulture, kao i groblje u opštini Hicing (Hietzing) gde je sahranjeno mnogo poznatih ličnosti, među kojima je i Gustav Klimt.

Povezana vest:  Predstava „Marija Stjuart“ Narodnog pozorišta u Beogradu oduševila publiku Zagrebačkog kazališta mladih

Kapucinska grobnica, poznata kao Carska kripta je grobnica svih austrijskih vladara i neizostavni je deo tokom obilaska Beča. Od 1633. godine je Carska kripta grobnica porodice Habsburg.

Možda ne ide baš sasvim uz ovu temu ali svakako vredan obilaska je i „Muzej mučenja“ u šestom bečkom okrugu koji prikazuje tamnu stranu ljudske istorije sa očiglednim i dramatično uverljivim eksponatima.

Povezana vest:  Počele probe za dramu "Mizantrop" u režiji Egona Savina

PHOTO: COMPRESS