OFF GUIDE TO SAVAMALA

OFF VODIČ KROZ SAVAMALU

Dis-patch kolektiv je između 30. aprila i 3. maja realiozvao drugi u nizu „Off Vodiča“, ovoga puta posvećen Savamali, u saradnji sa Goethe Gerila projektom čiji je fokus za 2012/13 upravo ovo beogradsko područje koje prolazi kroz intenzivnu urbanu transformaciju i regeneraciju

„OFF Vodič kroz Savamalu“ je projekat Goethe Instituta Beograd i Goethe-Gerile, u saradnji sa kolektivom Dis-patch. Fokus beogradskog izdanja je istraživanje poteza Savamale kroz model “off-vodiča”, a sve to pod okriljem projekta GI “Urban Incubator: Belgrade-Savamala – A city quarter reinvents itself”. Dis-patch kolektiv, koji je Off Vodič postavio premijernim izdanjem projekta u Majdanpeku 2011. godine u okviru festival Sound & Visions, tokom 2012. godine nastavlja sa razvojem ovog work-in-progress projekta posvećenom multidisciplinarnim procesima kreativne edukacije, kao i afirmaciji site-specific pristupa i DIY metodologija. Sa druge strane, Goethe Gerila projekat se ove godine posebno fokusira na prostor susedstva Savamala u centru Beograda koje upravo sada, između ostalog i samim održavanjem Mikser festivala krajem maja meseca, prolazi kroz intenzivnu urbanu promenu i regeneraciju.

OFF GUIDE TO SAVAMALA radionica održana je 30.04 – 03.05. 2012. godine na lokaciji „Španske kuće“ u ulici Braće Krsmanović postavljanjem privremenog radnog prostora u ljušturi/gradilištu, koji je tokom 4 dana koristilo 12 učesnika radionice. I sudbina samog objekta je ponovo neizvesna i sama će svakako biti deo manje ili više očekivanih transformacija u okviru područja Savamale. Promene koje će neminovno uslediti biće brze i vidljve, i stoga ne čudi pojačano interesovanje za ovu urbanu celinu na beogradskom rečnom frontu – brojne radionice, studentski konkursi, posete, manifestacije, pa čak već i prvi znaci komercijalizacije kroz otvaranje novih lokala, kafića i drugih ugostiteljskih objekata.

Povezana vest:  Lagunin književni klub: O romanu „Amerikana" prvog petka u martu

Goethe Institut Beograd i Dis-patch susreli su se u logičnoj tački tretiranja ovog specifičnog urbanog miljea kroz model off-vodiča, kao i veoma specifične lokacije kakva je takozvana “Španska kuća”. Na ovaj način obogaćuje se istraživanje Savamale koje preduzima GI jednom umetničkom interpretacijom procesa koje možemo videti u okviru ovog dela grada, dok se istovremeno i model off-vodiča, sada u mnogo koherentnijoj formi, razvija i kreće ka novim situacijama u kojima se njegova specifična metodologija može isprobati, ovoga puta uz učešće mladih kreativaca okupljenih oko beogradskog ogranka Goethe Guerilla projekta.

Dve glavne radionice u okviru ovog izdanja vodili su profesori Fakulteta za medije i komunikacije Isidora Nikolić i Miloš Tomić. U skladu sa njihovim profesionalnim profilima, Isidora Nikolić vodi radionicu koja je fokusirana na produkciju samog vodiča (DIY fanzina koji se od ideje do štampe u ograničenom tiražu realizuje na lokaciji), dok je Miloš Tomić provodio vreme sa učenicima snimajući na terenu, a rezultirajući mini/filmovi i video radovi naći će se naredne nedelje na onlajn video kanalima GG i D-p. Ovog puta održana su i dva gostujuća predavanja – Ivan Kucina sa Arhitektosnkog fakulteta u Beogradu i Dobrica veselinović iz inicijative Otvoreno o javnim prostorima – koja su učesnicima pružili dodatne informacije i iskustva iz tema koje su relevatne za procese urbane regeneracije, javnog prostora i transformacije same Savamale.

Povezana vest:  Hrabra i neustrašiva: Devojčica sa srcem zmaja, nastavak bestseler romana Zmaj sa čokoladnim srcem

Svaki OFF GUIDE predstavlja interpretaciju iskustva grupe autora, kroz koje su prošli zajedno za jednoj specifičnoj lokaciji.  U pitanju je kolekcija ličnih iskustava sakupljenih i obrađenih kroz kolektivni izraz, koji je uvek fizička štampana publikacija u ograničenoj seriji, koja je u potpunosti kreirana i producirana na lokaciji održavanja radionice – od konceptualizacije, preko produkcije sadržaja sve do tehničke produkcije štampe i poveza. Proces rada i metodologija su ključni za projekat, a njegov centralni element je privremeni radni prostor koji se obično postavlja na lokaciji na otvorenom koja pruža neobičan kontekst za umetničku produkciju. Jedna od bitnih karakteristika je i “offline” priroda projekta, s obzirom da format takođe želi da istraži i izmeštanje fokusa u procesu umetničke produkcije i kreativnog rada uopšte. Namera je da se barem malo istraže duboke implikacije koje prate ove procese, i stoga na lokaciji održavanja radionice nema Internet veze.

Povezana vest:  Tradicionalni avgustovski koncert pijaniste Bogdana Đorđevića

Učesnici Off Vodiča kroz Savamalu: Anita Knežić, Ilija Lazarević, Ivana Panić, Marija Jovković, Marina Vulović, Miljana Kostić, Miljana Srejić, Nina Antanasković, Simon Marić, Stefan Malešević i Mirjana Utvić. Koordinator projekta sa strane GI je Zorica Milisavljević, dok je kustos projekta i urednik programa Relja Bobić, koji model off-vodiča razvija u saradnji sa Isidorom Nikolić. Krajem 2013. godine, nakon što bude realizovano 10 ovakvih programa, biće izrađen zasebni sajt i „Off Guide Toolkit“, sa namerom da projekat uđe u otvoreni domen, i pod Creative Commons licencom ponuditi ovaj model svim edukatorima koji žele da ga uključe u svoj rad.

U okviru ovogodišnjeg Mikser festivala, od 25. maja do 2. juna, biće predstavljena i specijalna izložbena postavka u prostoru preduzeća Nova Mladost u Crnogorskoj ulici. Izložba dokumentuje rezultate, dokumentaciju i iskustva stečena tokom rada ovog privremenog radnog prostora, kao i sadržaj samog vodiča predstavljen na velikim formatima. Naredna dva off vodiča već su zakazana . Početkom jula u Herceg Novom u saradnji sa regionalnom platformom GG učestvovaće 35 mladih kreativaca iz celog regiona koji će proći kroz 4 radionice i niz gostujućih predavanja na lokaciji tvrđave Španjola, dok će krajem avgusta neformalnije izdanje ovog projekta biti realizovano u Prolom Banji na jugu Srbije.