zenidba

Predstava „Ženidba“ – deset godina od premijere

Tačno na desetogodišnjicu premijere biće ponovo izvedena Gogoljeva komedija „Ženidba“ u režiji Slavenka Saletovića, 4. novembra na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta.
Za ovu nagrađivanu i popularnu komediju to će biti 140. izvođenje, mada ne u istom sastavu.
Na premijeri 4. novembra 2005. u ansamblu su bili Nada Šargin (Agafja), Ljiljana Blagojević (Arina), Nada Blam (Fjokla), Mihailo Lađevac (Potkoljosin), Vladan Gajović (Kočkarjov), Ljubomir Bandović (Kajgana), Zoran Ćosić (Anučkin), Boris Pingović (Ževakin), Lepomir Ivković (Stepan), Dejana Miladinović (Dunjaška).
Deset godina kasnije, posle nekoliko izmena, u podeli su Kalina Kovačević (Agafja), Danijela Ugrenović (Arina), Nada Blam (Fjokla), Pavle Jerinić (Potkoljosin), Bojan Krivokapić (Kočkarjov), Lepomir Ivković (Kajgana), Zoran Ćosić (Anučkin), Boris Pingović (Ževakin), Gojko Baletić (Stepan) i Dejana Miladinović (Dunjaška).
Lađevac je za ulogu Potkoljosina dobio Nagradu Narodnog pozorišta, a predstava je sa zapaženim uspehom igrana i na festivalima.
Na Danima Zorana Radmilovića 2005. „Ženidba“ je, po oceni publike, bila najbolja predstava, a Lađevac je osvojio Zlatni brk, na Danima Milivoja Živanovića 2006. Lađevcu je pripala nagrada stručnog žirija, a Nadi Šargin nagrada publike, dok je na Danima komedije 2007. Šarginova osvojila Ćurana, Lađevac nagradu Večernjih novosti za najboljeg mladog glumca, a Boris Maksimović i Milanka Berberović dobili su nagrade za najbolju scenografiju i kostimografiju.
Predstava je učestvovala i na Prvom festivalu Balkansko pozorišno prostranstvo u Sankt Peterburgu 2007. godine.
Saletović je ovom režijom osvojio prestižno priznanje Saveza dramskih uemtnika Srbije – nagradu „Bojan Stupica“ (2007).
Predstavu je na matičnoj sceni, gostovanjima u Srbiji, kao i u Beču, Tirani i Sankt Peterburgu, videlo više od 35.000 gledalaca.
Dramaturg je Slavko Milanović, muziku je uradio Miroljub Aranđelović Rasinski, a scenski pokret Pjer Rajković.

Povezana vest:  „Deca sunca“ otvaraju 57. Bitef