Vise od vezbe

Izložba plakata subotičkog Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Beogradu

Festivalski plakati, inspirativne kreacije studenata Fakulteta primenjenih umetnosti nastale u sklopu predmeta Plakat, a pod mentorstvom profesora Zdravka Mićanovića, biće predstavljeni na izložbi „Više od vežbe“ čije je otvaranje u četvrtak, 5. novembra, u 18 časova u KomBank Art holu (Makedonska 29, Beograd).

Reč je o plakatima koje su na temu Međunarodnog festivala pozorišta za decu – prestižne kulturne manifestacije koja se održava tokom maja meseca u Subotici, osmislili studenti tokom proteklih šest godina.

„Dobiti priliku da jedna vežba nadraste sam pragmatični čin u nizu više takvih i sličnih koje školski program predviđa je u najmanju ruku izazov za studente koji tek „bruse“ svoje alate i uobličavaju sliku delatnosti za koju se ovim školovanjem opredeljuju. Saradnja FPU – modula Grafički dizajn, takođe i modula Fotografija prve dve godine, sa Međunarodnim festivalom pozorišta za decu iz Subotice krenula je sticajem slučajnih, svakako srećnih okolnosti, i sve ove godine se uspešno odvija omogućavajući uvođenje studentskih plakata u javni i kulturni život, čineći ih u pravom smislu neodvojivim delom te prakse. Ono što ova saradnja takođe donosi je da prvonagrađeni rad istovremeno postaje i plakat manifestacije. Nagrađeni student se konkretno uključuje u proces primene i realizacije vizuelnog identiteta festivala proizašlog iz osnovne ideje plakata. To ujedno predstavlja dragocenu praksu, značajnu za budući profesionalni rad“, kaže profesor Zdravko Mićanović.

Povezana vest:  Nagrada Fondacije „Breda Kalef“ prvakinji Opere Aleksandri Angelov

„Nekoliko generacija studenata imalo je do sada prilike da pokaže i dokaže svoju darovitost, maštovitost, kreativnost, pa i mudrost, kroz promišljanje Festivala i osmišljavanje, koncipiranje i realizaciju plakata, nudeći okvir koji je trebalo da posluži kao osnov za formiranje vizuelnog identiteta buduće manifestacije. Svake godine smo sa radoznalošću i nestrpljenjem čekali trenutak kada će do nas dospeti dvadeset i nešto predloga, da bismo se potom našli pred ponekad gotovo nerešivim zadatkom – kako od svih njih (dobrih, sjajnih, ponekad fantastičnih!) odabrati samo jedan. Poslednjih šest Festivala imalo je zahvaljući saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti, a pre svega sa profesorom Zdravkom Mićanovićem i njegovim studentima, uvek svež, nov i drugačiji vizuelni pečat. Malo ko se time može pohvaliti. Srećni smo što smo (bili) u prilici da mladim ljudima na početku karijere omogućimo međunarodnu promociju. Njihovi radovi su na izložbama koje smo organizovali viđeni očima posetilaca iz preko pedeset zemalja sveta, štampani materijali su dospeli još i dalje, o internetu da i ne govorimo. Još smo srećniji što smo kroz neposrednu saradnju sa njima upoznali ne samo talentovane, već i lepo vaspitane, izuzetno vredne i odgovorne predstavnike svoje generacije. Zahvalni smo im što nam vraćaju veru u bolju budućnost“, izjavila je povodom ove zanimljive izložbe Olivera Mudrinić, izvršna direktorka Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

Povezana vest:  Otvoren treći Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice uz podršku NIS-a

Izložba će biti otvorena do 23. novembra, ulaz je slobodan.

Predstojeće, 23. izdanje Festivala, održaće se od 22. do 28. maja 2016. godine u Subotici, a konkursi za učešće u takmičarskom programu i na međunarodnoj teatrološkoj konferenciji su u toku i traju do 31. januara 2016. godine. Više informacija o proceduri prijavljivanja možete pronaći ovde – http://lutfestsubotica.net

Za učešće u takmičarskom programu 22. Festivala vladalo je veoma veliko interesovanje: prijavljena je čak 201 predstava iz 52 zemlje.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici nametnuo se najširoj teatarskoj javnosti već od samog početka – zahvaljujući, pre svega, mudro i temeljno koncipovanim osnovnim programskim načelima i principima – kao jedan od najuglednijih evropskih, ali i svetskih festivala, zauzimajući, tako, predvodničko mesto na prostorima zapadnog Balkana.

Povezana vest:  Pridružite se svojim omiljenim junacima u romanu: Planina avantura

Zasnovan na visokim dometima savremene estetike pozorišta, usmerene i okrenute biću i percepciji mladog gledaoca on je, ponuđenim repertoarom, i te kako doprineo afirmaciji ukupne evropske i svetske stvaralačke misli u ovoj oblasti, jednom drugačijem poimanju semiotike, pa samim tim i semantike ovog vida prikazivaštva. Rečju, on je umeo da uoči, prepozna i prezentuje sudu najšire javnosti sve ono do čega je danas stalo stvaraocima u pozorištima za decu. Otuda dvadeset i dve njegove minule godine i učešće pet stotina pedeset dramskih ansambala iz četrdeset i šest zemalja sveta zapravo jesu ne pregled, nego prilog istoriji i antologiji svetskog lutkarstva i pozorišta za decu, što ga jasno i nedvosmisleno imenuje i karakteriše kao jednu od najznačajnijih nacionalnih manifestacija kulture Republike Srbije – daleko van njenih granica.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Grada Subotice i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.