Rotwein

Otkriven mehanizam koji objašnjava kako crno vino zaustavlja upale

Konačno je i naučno dokazano: prirodna komponenta koja je zastupljena u grožđu – resveratrol štiti od oboljenja srca i cirkulatornog sistema.

Resveratrol je poznat kao jedinjenje koje se nalazi u crnom vinu, a ima ga i u ljusci i košticama grožđa, peteljkama i korenu vinove loze. Njegov glavni zadatak u svetu biljaka je zaštita grozda od infekcija i štetnih uticaja. Ovu zaštitnu funkciju resveratrol ima i u odnosu na čoveka. Ovaj prirodni sastojak se često naziva biološkim čudotvornim oružjem a njegovi pozitivni efekti kod bolesti srca su posebno poznati. Međutim, kako to funkcioniše, do sada nije bilo poznato.

Povezana vest:  Kineski milijarder Chen Guangbiao kupuje New York Times?

Resveratrol vezuje protein

Naučnici sa Bečkog univerziteta na čelu sa direktorkom odeljenja za farmakognoziju, Verenom Dirš (Dirsch), pokazali su kako sastojak crnog vina suzbija stvaranje upalnih faktora koji mogu da dovedu do oboljenja srca i cirkulatornog sistema.
„Konkretno, pronašli smo da se resveratrol vezuje za protein KSRP (K-homology splicing regulatory protein) i pritom ga aktivira. Taj protein smanjuje stabilnost molekula koji su potrebni za stvaranje upalnih medijatora i suzbija tako njihov nastanak“, objašnjava Dirš. Da bi ustanovili sa kojim proteinom molekul resveratrol ima takvu posledičnu interakciju naučnici su „pecali“ u ćelijskoj proteinskoj mešavini koristeći nešto kao udicu gde je sastojak polifenol bio mamac. Na kuki udice visio je KSRP kao vezujući protein. Naučnici su potom pratili šta se vezivanjem proteina događa u ćeliji i ustanovili da vezivanje resveratrola za ovaj protein ima efekte koji su već poznati ali se nije znalo kako do njih dolazi.

Povezana vest:  Džordž Kluni dobio voštanu figuru u pariskom muzeju

Tako je pronađen mehanizam koji objašnjava kako resveratrol u crnom vinu suzbija upalne procese.

PHOTO: PID / Schaub-Walzer