Pero Zubac

Mostarske kiše u Savamali od 6. do 8. novembra

Manifestacija „Mostarske kiše u Savamali“ počeće sutra u Mikser hausu i trajaće do nedelje, 8. novembra.
Na ovoj manifestaciji beogradskoj publici će se predstaviti kulturna scena grada Mostara. Pored izložbi, tribina, gastronomije, festival će obuhvatiti i koncertni program u okviru kojeg će 7. novembra nastupiti legendarni Mostar Sevdah Reunion, dok dan ranije na binu Mikser hausa stiže mostarski sastav „Zoster“.
Nakon predstavljanja Rijeke, Splita, Sarajeva i Novog Pazara, Mikser je u okviru projekta „Gradovi regiona“ za vikend pripremio bogat i intezivan trodnevni program posvećen kulturi grada Mostara, pa će publika imati priliku da od 6. do 8. novembra uživa u izložbama, gastronomiji, razgovorima i muzici i bliže se upozna sa duhom bosanskog grada.
Na otvaranju festivala biće predstavljena izložba Centra za Mir o rekonstrukciji Starog mosta „Stari most – spomenik mira“ i izložbe „Patchwork City: Mostar“ u saradnji sa Centrom za arhitekturu, umetnost i dijalog – ADA Mostar, navodi se u saopštenju „Miksera“.
Program svečanog otvaranja nastavlja se u 21 sat recitacijom „Mostarskih kiša“ u izvođenju glumca Sergeja Trifunovića i obraćanjem knjige Pere Zupca čije „Mostarske kiše“ ove godine „pune“ 50 godina.
Prvo veče festivala završiće se koncertom grupe „Zoster“, koji će početi u 21.30, dok će drugi dan započeti u 13 časova i to „Gastronomskim putovanjem u Mostar“.
Domaćin će biti Elvis Zornić iz Zornića kuće koji je veliki zaljubljenik i poštovalac mostarske kuhinje i koji će se pobrinuti da se na bogatoj trpezi nađu najbolji mostarski specijaliteti kao što su peksimete, livanjski sir, pite krompiruše, begova čorba, japrak, dolme, hadžijski ćevap, poslastice poput kadaifa i smokvare i još mnogo toga.
U 17 časova publiku očekuje projekcija filma Erola Kadića „Mostar: juče, danas, sutra“, dok će nakon filma uslediti tribina „Podeljeni gradovi“ koju će Kadić moderirati. Učesnici na tribini biće Dragi Šestić, Zlatan Nefić, Ivan Lalić, Dražen Dalipagić i Branislav Trifunović.
Drugi festivalski dan zatvoriće koncert legendarnog sastava ?Mostar sevdah reunion?, dok je nedelja „porodični dan“ rezervisan za druženje i uživanje u još jednom gastronomskom putovanju u Mostar.
Ulaz na dnevne programe je besplatan za sve posetioce, dok su ulaznice za koncerte dostupne na prodajnim mestima Gigs Tix-a. Cena karata za koncert Zostera je 600 dinara (na ulazu 800), a za „Mostar Sevdah Reunion“ 1.200 dinara u pretprodaji.

Povezana vest:  Raskošno umetničko klizanje "Labudovo jezero na ledu" u Kombank Areni 23. februara