lolita poster

Premijera drame „Lolita“ 14. novembra u Madlenianumu

Drama „Lolita“, po romanu Vladimira Nabokova, u režiji Jovane Tomić, biće premijerno izvedena 14. novembra na maloj sceni Madlenianuma, a glavne uloge igraju Bojan Žirović i Ana Mandić.
Projekat je izabran na konkursu Opere i teatra Madlenianum, koji je bio namenjen mladim pozorišnim stvaraocima.
Kako se navodi u najavi, Madlena Cepter je procenila da u timu umetnika, koje predvodi Tomićeva, ima koliko hrabrosti, toliko i suptilnosti da postave na scenu jednu od najkontroverznijih ljubavnih priča svetske književnosti i otvorila im vrata svog pozorišta.
U Madlenianumu očekuju da će remek delo Nabokova, u koje su mladi stvaraoci utkali svežinu svojih pogleda na slobodu, ljubav i različitost, doneti savremenom gledaocu uzbudljiv pozorišni doživljaj.
Vrednost projekta prepoznalo je i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i podržalo ga sa svoje strane, ističe direktor Drame u Madlenianumu Ana Radivojević Zdravković.
Dramaturg predstave je Dimitrije Kokanov, kostimograf je Darinka Mihajlović, koreograf Maja Kalafatić, dizajner svetla Srđan Jovanović, scenografiju je radio Studio Lampemm, muziku Marko Flego, a video Jelena Gavrilović i Igor Đorđević.
Uz Žirovića kao profesora Hamberta Hamberta i Mandićevu u ulozi Lolite, igraju Peđa Marjanović i Irma Milović.
Magija koja stoji iza reči Lolita, a koja podrazumeva mešavinu čednosti i erotičnosti, ne jenjava još od kada je roman velikog rusko-američkog pisca objavljen 1955. godine i potom stekao status jedne od najkontraverznijih knjiga 20. veka.
Roman je uz česta puritanska mišljenja osporavan, ali mu vrhunski književni kritičari nikada nisu osporili visoko literarno dostignuće. U celom svetu su kroz film, dramu, balet postojale brojne izvedbe ove priče o profesoru književnosti Hambertu Hambertu (38) koji se zaljubljuje u 12-ogodišnju Dolores Hejz, čiji je nadimak Lolita (nimfica).
Lolita je ćerka Hambertove stanodavke kod koje iznajmljuje sobu. On svoju zaljubljenost u nju racionalno definiše kao buđenje uspomene na svoju prvu ljubav iz dečačkih dana Anabel, koja je umrla od tifusa. Kad stanodavka Šarlota pogine, s obzirom da se Hambert oženio njome, on preuzima starateljstvo nad Lolitom sa kojom kreće na putovanje po Americi.
U novoj postavci ova ljubavna priča još više dobija na inrigantnosti u sadašnjem trenutku u kojem se pitanja ljudskih prava iznova ispituju. Rediteljka Tomić u novim vremenima, kada se i granice ulaska u pubertet menjaju, kao i načini komunikacije među generacijama, nalazi nove pristupe i nova tumačenja ove priče, navodi se u najavi.

Povezana vest:  Festival "Miredita, Dobar dan!" od 25. do 28. maja u BG