paraglajding nov-2015

PARAGLAJDING
Sestra i brat na pobedničkom postolju

Milica i Pavle Marinković, osvajači su medalja na poslednjem ovogodišnjem takmičenju u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje, koje se održalo proteklog vikenda (07-08.) u Vršcu. Nakon šest serija, koje su se održale u poprilično zahtevnim uslovima i komplikovanom terenu za sletanje, jedini pilot koji je imao bolje rezultate od tandema Marinković, bio je Ivan Pavlov (AK „Delta“ – Kanjiža, koji je osvojio prvo mesto. Milica (AK „Aero – Edu“ – Beograd) je u konkurenciji od 30 pilota, iako je bila jedna od samo dve dame, zauzela treću poziciju. Njen rođeni brat Pavle (KVS „Košava“ – Beograd), osvojio je srebrnu medalju i pokazao da iako mlađi od sestre, može joj održati po neku lekciju.
-Drago nam je što su na takmičenje došli ljudi iz cele Srbije, čak i gosti iz Republike Srpske i Crne Gore, iako se ono organizovalo van letačke sezone. Kada neko pređe toliko kilometara zarad učešća na vašem takmičenju, onda znate da radite pravu stvar. Takmičenje je inače deo projekta CAN (Prekogranično vazduhoplovno umrežavanje) koje se finansira iz IPA Adratic programa Evropske unije, kroz koji smo višestruko unapredili sportsko vazduhoplovstvo u Srbiji. Između ostalog tu su i velike investicije u vidu kupovine aviona i vozila za potrebe potrage i spasavanja, kao i ograđivanje aerodroma „Lisičiji Jarak“ u Beogradu koje će biti završeno do kraja godine. Pored ovog takmičenja u sklopu istog projekta, očekuje nas i padobranski kup narednog vikenda, upravo na ovom aerodromu, izjavio je Željko Ovuka, generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije.
U ekipnoj konkurenciji, najbolje plasirane pilote na ovom takmičenju je imao klub vazduhoplovnih sportova „Košava“ iz Surčina u sastavu Slobodan Maletić – pilot i vođa ekipe, Dejan Valek – aktuelni evropski šampion, Pavle Marinković i Milan Bujić. Oni su više nego ubedljivo sa 319 negativnih poena, iza sebe ostavili ekipu „Montenegro“ koja je na kraju takmičenja imala 1.614 negativnih poena i osvojila drugo mesto. Bronzanu medalju, pomalo neočekivano, jer su se borili na domaćem terenu, osvojila je ekipa vršačkog, sportskog paraglajding kluba „Berkut“ sa rezultatom od 2.324 poena.
Organizator ovog takmičenja bio je Vazduhoplovni savez Srbije uz veliku pomoć Ministarstva omladine i sporta.
Takmičenje je trajalo dva dana. Međutim, prvog dana su veoma gusta magla i nepovoljan vetar, onemogućili početak takmičenja. Tokom celog dana piloti paraglajdera iz 11 timova, su sa velikom verom i entuzijazmom, čekali lepše vreme na poletištu „Kula“ iznad Vršca. Međutim, metereološka situacija se tokom celog dana nije promenila, pa su se piloti iz Raške, Kraljeva, Kosovske Mitrovice, Aleksinca, Beograda, Požarevca, Kanjiže, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, neobavljenog posla vratili sa letilišta.
S obzirom na to da je paragladjing sport u kojem se takmičenja održavaju uglavnom daleko od urbanih sredina i da su u slučaju nezgoda piloti često usmereni jedni na druge, Gorska služba spasavanja je prezentovala šta raditi u vanrednim situacijama i na koji način zatražiti njihovu pomoć. Tom prilikom je najavljen i teorijsko praktični kurs na temu samospasavanja i prve pomoći.
Drugog takmičarskog dana piloti za prepreku nisu imali maglu, ali im je vetar uslovio promenu terena za takmičenje. Više od 180 poletanja i sletanja izvedena su sa obližnjeg brda u malenom naselju Kuštilj na samoj granici sa Rumunijom.

Povezana vest:  RAGBI 13, Večiti u borbi za finale