Igor Brozicevic - SAE Institut u Beogradu 01

„Pozorišna tezga“ razbudila Bajlonijevu pijacu

„Pozorišna tezga“ Hartefakt fondacije otvorena je u nedelju, 15. novembra na pijaci „Skadarlija“ (Bajlonijeva pijaca) u Beogradu, sa namerom da pozorište približi što većem broju sugrađana i pokaže im da nije u pitanju nepristupačna vrsta umetnosti ili pak elitna umetnička institucija, već je reč o sastavnom delu naše svakodnevice.
„Kroz višegodišnje aktivno učešće u pozorišnom životu Srbije dobro smo upoznali publiku koja redovno dolazi u pozorište, ali nas je oduvek zanimalo zbog čega je taj broj, kao i profil prosečnog posetioca, uvek isti. Zato smo odlučili da ovog puta mi napravimo prvi korak, izađemo iz pozorišta i pozovemo ljude na naše predstave“, poručuju iz Hartefakta.
Bajlonijeva pijaca nametnula se kao sasvim prirodan izbor, s obzirom na to da se nalazi u neposrednoj blizini Bitef teatra, u kojem se ove sezone igraju predstave iz Hartefaktove produkcije: „Aveti“, „Mali mi je ovaj grob“ i „Šta je ona kriva nije ništa ona kriva“.
„Ovo druženje na pijaci samo je prvi u niza susreta kroz koje želimo da se upoznamo sa našim sugrađanima i pozovemo ih u pozorište, jer pozorište pripada svima nama“, dodaju iz Hartefakta.
Upoznavanje sa Hartefaktovom pozorišnom produkcijom proteklo je u veseloj atmosferi gde su se svi zainteresovani posetioci informisali o predstavama i datumima igranja, ali i razmenjivali svoje utiske o pozorišnoj sceni u Srbiji. Najhrabriji od njih, koji su se usudili da se fotografišu sa „Avetima“, zauzvrat su dobili besplatne ulaznice za ovu predstavu koja je već 18. novembra na repertoaru Bitef teatra. Tehničku podršku „Pozorišnoj tezgi“ pružio je SAE Institut iz Beograda.
Predstava „Aveti“, koju prema slavnom komadu Henrika Ibzena režira Andrej Nosov, svoju beogradsku premijeru imala je 15. oktobra na sceni Bitef teatra. Komad napisan 1881. godine prati udovicu Helenu Alving (Mirjana Karanović) u nameri da sirotište koje je podigla posveti uspomeni na svog preminulog supruga. Ipak, kako će se ispostaviti, njen suprug bio je daleko od časnog i čestitog čoveka vrednog divljenja, a njen brak sakriva brojne tajne.
Postavljena u minimalističkom salonu, radnja predstave odvija se tokom jednog dana u kome se rešavaju pitanja vezana za prošlost i budućnost ljudi iz građanske klase koja je mnogo htela, a malo postigla. Upravo zbog toga Ibzenove „Aveti“ čine se živim i sveprisutnim i u našem društvu.
U predstavi igraju Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Slobodan Beštić, Milan Marić i Jovana Gavrilović. Autorski tim predstave čine: Andrej Nosov (reditelj) Vuk Bošković (dramaturg), Janko Dimitrijević (producent), Mirna Ler (scenografkinja), Lejla Hodžić (kostimografkinja), Nikola Tomašević (scenski pokret), Dragan Đurković (dizajner svetla) i Dušan Pavlović (sufler).
Predstava „Aveti“ nastala je u koprodukciji Hartefakt fonda, Festivala Grad Teatar – Budva, MESS festivala iz Sarajeva i Bitef teatra iz Beograda, uz podršku Ovation BBDO.

Povezana vest:  Održana tribina Laguninog književnog kluba o romanu "Braća po krvi" Ernsta Hafnera

PHOTO: Igor Brozičević