Thomas Bach

Bah: Rusija može da se vrati ako bude poštovala anti-doping pravila

Ruski atletičari učestvovaće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine samo ako ta zemlja bude poštovala međunarodna anti-doping pravila i uvela vidljive reforme u Atletskoj federaciji, izavio je danas predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah.
-Cilj je da Rusija ponovo poštuje sva međunarodna anti-doping pravila. To je važna stvar kako bismo imali jednak teren za sve sportiste – rekao je Bah agenciji Asošiejted pres. Međunarodna atletska federacija (IAAF) u petak je privremeno suspendovala Atletsku federaciju Rusije zbog navodnog organizovanog dopinga atletičara, posle izveštaja Svetske anti-doping agencije (WADA). Bah je rekao da će Rusi morati brzo da rade kako bi ostvarili reforme koje bi im omogućile ukidanje suspenzije na vreme za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru koje počinju 5. avgusta 2016. godine.
-Ako se Rusija ne povinuje i ako njeni atletičari ne budu učestvovali u kvalifikacijama, onda je situacija jasna. Ako se ne kvalifikuješ, ne možeš učestvovati na Olimpijskim igrama – rekao je Bah.
Bah i predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Aleksandar Žukov su postigli dogovor o planu koji Rusija mora da poštuje, ali i pravila IAAF i WADA, ali nije postavljen nijedan rok. Žukov je obećao da će nadgledati „remont“ Atletske federacije, anti-doping agencije i državne laboratorije koja obavlja testove.

Povezana vest:  Tamara Salaški u polufinalu na 400 metara