kul-slobodan-bestic

Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu Slobodan Beštić dobitnik nagrade „Raša Plaović“ za sezonu 2014/2015

Ovogodišnja Nagrada „Raša Plaović“, koju Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2014/ 2015, pripala je Slobodanu Beštiću za ulogu Tomasa Bernharda u predstavi „Moje nagrade“ T. Bernharda u režiji Maje Pelević.
Jednoglasnu odluku doneo je žiri kojim je predsedavao Raško T. Jovanović, a članovi su bili Molina Udovički Fotez, Slavenko Saletović, Slavko Milanović i Boban Jevtić.
U konkurenciji za ovo prestižno priznanje, osim prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Beštića, bili su i Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Sergej Trifunović, Branko Vidaković i Jovo Maksić.
Nagrada će biti uručena u nedelju, 22. novembra, na svečanosti koja će se održati na Velikoj sceni povodom 147. rođendana Narodnog pozorišta u Beogradu.
Predstava „Moje nagrade“ premijerno je izvedena 4. aprila ove godine na Sceni „Raša Plaović“.
U toj intimnoj ispovesti punoj (auto)ironije i parodije, Bernhard se na duhovit, a istovremeno gorak način obračunava sa korumpiranim austrijskim društvom i njegovim kulturnim nazorima i običajima.
On se istovremeno satirično osvrće na sve institucije koje on smatra izvorom te izopačenosti: crkvu, bolnicu, Akademiju nauka, Ministarstvo kulture, partije, umetničke senate, žirije, udruženja.
Paradoksalno je prihvatao nagrade koje su mu dodeljivali tokom života za romane u kojima se sa slašću i prezirom rugao svojoj domovini.
On vrlo živopisno i u prvom licu, opisuje situacije u kojima su mu dodeljene razne državne nagrade i priznanja, prilikom čega se istovremeno gnušao onih koji mu nagradu dodeljuju i sebe koji nagradu prima, uglavnom iz materijalnih razloga.

Povezana vest:  Nobelova nagrada za Poslednju devojku