MQ Hauptfassade  c  Hertha Hurnaus

Umetnici sa zapadnog Balkana u bečkoj Muzejskoj četvrti

Umetnici sa zapadnog Balkana će od januara 2016. godine imati priliku da u okviru programa „Artist-in-Residence“ borave u umetničkom studiju u bečkoj Muzejskoj četvrti. Petogodišnja saradnja kreativnog studija Q21 i austrijskog Ministarstva spoljnih poslova omogućiće da se nakon umetnika iz crnomorskog regiona u studio usele umetnici sa zapadnog Balkana.

Povezana vest:  Roman koji daje glas nevidljivima - "10 minuta i 38 sekundi na ovom čudnom svetu" Elif Šafak u prodaji od 9. septembra

Ovim programom i saradnjom se stvaraocima svih umetničkih disciplina iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije pruža prilika da u austrijskoj prestonici borave jedan do dva meseca. Studio Q21 stavlja na raspolaganje prostor za stanovanje i atelje, dok ministarstvo preuzima finansiranje mesečnih stipendija. Kao prvi stipendisti sa naših prostora nominovani su Igor Bošnjak i Elma Selman iz Bosne i Hercegovine i Lea Vidaković iz Srbije.

Povezana vest:  Edukativno predavanje o odgovornom konzumiranju alkohola u Domu omladine

Kreatvni studio Q21 podržava program „Artist-in-Residence“ od 2002. godine kao umetničku i kulturnu razmenu koja je proširena saradnjom sa Ministarstvom spoljnih poslova. Program „Artist-in-Residence“ je međunarodni umetnički projekat namenjen umetnicima, kustosima i ljudima iz kulture iz oblasti digitalne kulture, likovne umetnosti, fotografije, ulične umetnosti, filma, dizajna, mode, književnosti, konceptualne umetnosti itd.

Stipendisti žive oko dva meseca u jednom od osam studija u Muzejskoj četvrti. Od 2002. godine je preko ovog programa u Beču gostovalo oko 600 umetnika iz čitavog sveta.

Povezana vest:  Divna priča o lepoti prihvatanja sopstvene jedinstvenosti: Isidora Mun kreće u školu

PHOTO: Herta Humaus