MARIJA STJUART

Sutra premijera predstave „Marija Stjuart“ u NP

Predstava „Marija Stjuart“, po tekstu Fridriha Šilera, u režiji Miloša Lolića, biće premijerno izvedena sutra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Mladi i talentovani reditelj Lolić, koji prvi put radi u Narodnom pozorištu, rekao je da je „Marija Stjuart“ priča o vlasti koja se, u svojoj osnovi, bavi piramidalnom strukturom.
„Toj pioramidalnoj strukutri i mi pripadamo danas. Ona postoji vekovima i nije se puno izmenila. Jeste se menjala, ali nije značajno. Čitava istorija dramske književnosti se bavi, na ovaj ili onaj način, vlašću ili politikom, od grčke tragedije do danas“, rekao je Lolić.
„Da je ovo samo priča o vlasti, ona bi se, verovatno, samo zvala ‘Elizabeta’, a s obzirom na to da se zove ‘Marija Stjuart’, onda tu ima još nečega. Ona je žena koja je postojala u istoriji i samim tim, u tu priču o vlasti, unosi nešto više. Zbog svega toga, možemo da kažemo da je to nekakav dvorski triler sa duboko utkanom melodramom“, naglasio je reditelj.
On je primetio i da kompleksnu i obimnu Šilerovu priču nije moguće svesti na samo dva žanra ili na jednu temu.
„Mi se ovde bavimo i individualnim ljudskim sudbinama, što znači da ovo nije samo priča o vlasti, nego i o manipulaciji, gresima, kao i o muško-ženskim odnosima“, dodao je Lolić.
U podeli su Sena Đorović (Marija Stjuart), Nada Šargin (Elizabeta), Gojko Baletić (Ejmijes Polit, vitez, Marijin čuvar), Miloš Đurović (Mortimer, Politov nećak), Branko Vidaković (Vilijem Sesil, lord Berli, vrhovni rizničar), Ivan Bosiljčić (Robert Dadli, grof od Lestera), Nebojša Kundačina (Džordž Tolbot, grof od Šruzberija) i Zoran Ćosić (Vilijem Devison, državni sekretar).
Dramaturg je Slobodan Obradović, scenografiju je uradila Jasmina Holbus, kostime Marija Marković, muziku Nevena Glušica, dok je za scenski govor bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović.
Vršilac dužnosti direktora Drame Željko Hubač ocenio je da će Šilerovo genijalno delo biti „kruna ovogodišnjeg repertoara Narodnog pozorišta“, podsetivši da je isti komad obeležio pozorišni repertoar u Beogradu pre dvadesetak godina, kada ga je u Ateljeu 212 postavio Ljubomir Muci Draškić.

Povezana vest:  Pijanista Dejan Janković u ciklusu najboljih studenata FMU