Mein Kampf dust jacket

Hitlerov „Majn kampf“ ponovo u nemačkim knjižarama

Prvi put od Drugog svetskog rata, knjiga Adolfa Hitlera „Majn kampf“ (Moja borba) uskoro će se ponovo naći na policama nemačkih knjižara, najavio je Andreas Viršing, direktor Instituta komparativne istorije u Minhenu.
Kako prenosi AFP, firerov autobiografski tekst pojaviće se u prodaji između 8. i 11. januara.
Knjiga, koja pruža detaljniji uvid u mračnu vladavinu nacističkog vođe, biće praćena sa oko 3.500 objašnjenja i komentara i objavljena u dva toma sa ukupno 1.948 strana, a koštaće 59 evra, kazao je Viršing koji je radio na projektu od 2009.
Knjiga, pod naslovom „Hitler, Majn kampf. Kritičko izdanje“, imaće limitirano izdanje od najviše 3.500 do 4.000 primeraka, naveo je on.
Planovi za objavljivanje „nacističke biblije“ bili su praćeni brojnim kontroverzama i najoštrije osuđivani od strane jevrejskih organizacija, koje smatraju da je knjiga previše opasna da bi ikada više ponovo bila štampana.
Viršing je, međutim, objasnio da novo izdanje sa komentarima stručnjaka ima za cilj da „sruši mit“ koji okružuje knjigu.
Hitler je „Majn kampf“ napisao 1924. godine dok je bio u zatvoru u Bavarskoj. U njoj kombinuje elemente autobiografije sa stavovima o arijevskoj „rasnoj čistoti“, mržnje prema Jevrejima i protivljenja komunizmu.
Do njegove smrti 1945. godine, štampano je više miliona kopija.
Od završetka Drugog svetskog rata, nemačka južna pokrajina Bavarska, koja poseduje autorska prava do kraja 2015. godine, nije dozvoljavala ponovna štampanja iz poštovanja prema žrtvama nacizma.
Od 1. januara 2016. godine, međutim, ta knjiga postaje javno dobro.
„Ovo nije samo izvor“ za izučavanje nacističke ideologije, rekao je Kristijan Hartman, istoričar zadužen za projekat. „To je i simbol i jedna od poslednjih relikvija Trećeg rajha“, naveo je on.

Povezana vest:  Najlepše priče svetske književnosti za decu: „Mala princeza“ u prodaji