Konak-kneginje-LjubiceIzložba „Bataševo – naselje iz starijeg neolita“

 

U Konaku kneginje Ljubice u utorak, 8. juna, biće otvorena izložba „Bataševo – naselje iz starijeg neolita“, autora Velibora Katića, najavljeno je iz Muzeja grada Beograda.

 

Ovom prilikom biće predstavljeno oko 150 predmeta raznih oblika i namene iz perioda iz 6.000 godina pre nove ere sa arheološkog lokaliteta Bataševo koje se nalazi na obodima gradske opštine Mladenovac i svedoče o postojanju organizovanog naselja, sa ukopanim zemunicama.

Povezana vest:  Novosadsko pozorište odgovara Jovani Tomić: Dug je 224.896 dinara

 

Ti objekti su imali drvenu armaturu u vidu prepleta premazanu ilovačom i krov, verovatno na dve vode, koji je bio pokriven slamom ili trskom. Vidljivi tragovi zidnog slikarstva sa upotrebom bele i sive boje su najstariji ovakvi nalazi u okviru kultura Evrope i Balkana, a na ovoj izložbi mogu se videti na fragmentarno sačuvanim delovima zidova.

Povezana vest:  Novi roman u krimi seriji o inspektoru Valanderu

 

Najveći broj predmeta koji će biti prikazan je izrađen od pečene zemlje, keramičke posude su različitog oblika i pokazuju veliko umeće bataševskih keramičara.

 

Jedinstvena posuda, i možda i najzančajniji predmet do sada iskopan sa ovog lokaliteta, je Bataševski pitos, aksoidnog tela i zakošenog oboda, koji je neobično velikih dimenzija, sa spiralno nalepljenom rebrastom trakom i čepovima i sa ravnim dnom. Bio je bojen i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane.

Povezana vest:  DOBITNIK NAGRADE “MEŠA SELIMOVIĆ” OBJAVLJEN U SRBIJI

 

Od antropomorfnih figurina najznačajniji je nalaz Bataševske Venere, figura žene izuzetne lepote i prefinjene izrade sa istaknutim oblinama, čime je tokom starijeg neolita isticano poštovanje kulta majke. Predmeti od kamena su korišćeni kao alati, posebno su zanimljivi nožići providni kao staklo, a od kostiju su izrađivane igle, amuletim, šila.

 

Izložba će trajati do 15. jula.