bane bjelica knjiga

Predstavljena knjiga „Dete na stepenicama“ Branislava Bjelice

U ponedeljak, 7. decembra u prepunom Delfi Caféu u SKC-u održana je promocija romana „Dete na stepenicama“ Branislava Bjelice.

Predstavljen kao „knjiga koja će vam slomiti srce“, Bjelicin roman je potresna priča o odrastanju bez uporišta, roman koji kida utrobu neiskvarenom dečjom filozofijom i podsećanjem na ono što čovek, kad sazri, zaboravi da je bio – pametno i dobro dete.

O čudesnoj priči o malom velikom dečaku na promociji su govorili novinar Momčilo Petrović, pisac Marko Vidojković, i autor, Branislav Bjelica.

Bjelica je knjigom „Dete na stepenicama“ već zbunio literarnu javnost. Nije jasno da li je napisao najbrutalniju knjigu za decu do sada viđenu u Srbiji ili je reč o najinfantilnijem izdanku srpskog „crnog talasa“. Uglavnom, ovaj roman nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa ni samog autora koji o njegovom nastajanju svedoči na veoma emotivan, reklo bi se dečji način.

Povezana vest:  „Dvanaest portreta“ Dobrice Ćosića o važnim piscima u prodaji od 22. jula

„U romanu ne može sve da se izmisli da bi bilo uverljivo. Mali Branislav sam bio ja do devete godine, a u knjizi sam nastavio da živim kroz sporednog junaka Miroslava Ratkovića koga ste upoznali u mom prethodnom delu ‘Zajedničko dvorište’. Danas sam neka treća ličnost“ – objašnjava Bjelica i dodaje:
„Mnogi od nas su zaboravili da smo nekada bili deca. Ljudi kad sazru, nikada se ne vraćaju u svoje detinjstvo, ne sećaju se, sve zaborave. Ne postoje loša deca! Za nevaspitanje su krivi isključivo roditelji.“

Povezana vest:  Autorski tim predstave „Bludni dani kuratog Džonija“ nije plaćen ni posle godinu dana od strane Novosadskog pozorišta

Paralele sa romanom „Dete na stepenicama“, novinar Momčilo Petrović je pronašao u važnim delima srpske i svetske književnosti.

„Dečak je mlađi brat Ljubomira Vrapčeka iz romana Dragoslava Mihailovića ‘Kad su cvetale tikve’, a po crnilu Oskarov brat iz ‘Limenog doboša’ Gintera Grasa. Knjiga njenom autoru neće doneti popularnost, ali će se čitati i o njoj pričati godinama. Mali Branislav kao da je stvaran. Ne znam koji bih drugi kompliment mogao da dam autoru“, rekao je Petrović.

Povezana vest:  Sabrani Andrićevi romani u jednoj knjizi

Marko Vidojković je istakao da je ovo roman na koji smo zbog autorovog novinarskog rada čekali više od 15 godina i koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Nakon zvaničnog dela promocije autor je potpisivao knjige i družio se sa svojim prijateljima koji su došli da ga podrže.

Odlomke iz knjige pročitao je mali veliki glumac Sergej Živković.

PHOTO: Antonio Ahel/ATAIMAGES