car Franjo Josip

Beč: Velika izložba posvećena caru Franji Josipu

U Beču će sledeća godina biti u znaku stogodišnjice smrti austro-ugarskog cara i kralja Franje Josipa (1830-1916). Tim povodom će se tokom cele godine organizovati izložbe u Beču i Donjoj Austriji, i to u dvorcu Šenbrun i u muzeju „Vagenburg“ gde se nalazi vozni park carske porodice, u Dvorskom depou u Muzeju nameštaja i u zamku Nidervajden u blizini Beča. Kako su organizatori najavili, austrijski vladar kao simbol bivše Austro-ugarske monarhije biće kritički prikazan.

Povezana vest:  Jan Fabr u februaru dolazi u Beograd

Izložba će rasvetliti različite događaje iz carevog života, pošto je on 68 godina učestvovao u stvaranju istorije Evrope. Car je rođen u dvorcu Šenbrun, a tu je pre 99 godina i preminuo. Sa 18 godina je stupio na vlast i vremenom posato simbol Habsburške monarhije i njenog jedinstva. Međutim, njegova politika je mnoge probleme tako komplikovane države ostavila nerešene što je dugoročno doprinelo njenom raspadu.

Povezana vest:  Noć knjige - 8. juna od 17 sati do ponoći!

U okviru izložbe „Čovek & vladar“ Franjo Josip će biti prikazan kao privatna ličnost i kao vladar a biće omogućen i pristup u do sada nedostupne Berglove sobe i odaje od belog zlata kao i u prestolonaslednikove apartmane u dvorcu Šenbrun. Tako će istočno krilo prizemlja Šenbruna po prvi put biti u celosti otvoreno za posetioce.

Izložba se otvara 16. marta i trajaće do 27. novembra 2016. godine.

Povezana vest:  Marvel Universe superjunaci oživljavaju na porodičnoj predstavi koja stiže u Hrvatsku po prvi put

Više informacija o izložbi i programu dostupno je na adresi www.franzjoseph2016.at.

PHOTO: Car Franjo Josip (85 godina), 1915/Dvorac Šenbrun