velikic nagrada

Velikiću uručena nagrada „Kočićeva knjiga“ za 2015.

Nagrada „Kočićeva knjiga“ koju dodjeljuje Zadužbina „Petar Kočić“ svečano je uručena u Biblioteci grada Beograda književniku Draganu Velikiću za celokupno književno stvaralaštvo.

U obrazloženju nagrade navedeno je da su Velikićeve knjige ostvarenja visoke umetničke klase i da je Velikić kao autor, zahvaljujući pronicljivosti, poznavanju čovjeka i spisateljskog zanata, stekao ugled i izvan srpskog govornog područja i da „u svom književnom delu objedinjuje dva literarna postupka: da život opisuje, ali ga i tumači i sve to čini na jedan sasvim nov, neuobičajen, originalan način, strpljivošću kojom svoja zapažanja ispisuje na subjektivnim bjelinama vlastitog, ali i zajedničkog ljudskog pamćenja.“

Povezana vest:  MEĐUNARODNA IZLOŽBA SOLAROGRAFSKIH RADOVA OD 7-9.MAJA

Predsednik Zadužbine „Petar Kočić“ Nikola Vukolić rekao je da je Velikić svojim književnim radom na najlepši način obeležio protekli period u srpskoj i evropskoj književnosti i da je uvršten u pet najznačajnijih literarnih poslenika Evrope.

Velikić je istakao da se Kočić zalagao za čistotu jezika jer je smatrao da se svako zlo u svetu prvo pojavi u jeziku.

Povezana vest:  "Poruka u boci" - nov roman nagrađivane norveške autorke

Za roman „Islednik“ Velikić je dobio i „Kočićevo pero“ za 2015. godinu, a nedavno je objavljeno da je i Vitalova nagrada pripala ovom autoru za isto delo.