Mein Kampf dust jacket

Hitlerov Majn Kampf ostaje tabu knjiga u Izraelu

Politički manifest „Majn kampf“ nacističkog lidera Adolfa Hitlera, čija autorska prava od danas prelaze u javno vlasništvo, ostaje tabu knjiga u Izraelu gde centralno mesto u društvu i obrazovanju čini genocid za vreme Drugog svetskog rata.“Majn kampf“ u novom izmenjenom i kritičkom izdanju, izazići će početkom januara u Nemačkoj, pošto knjiga od danas prelazi u javno vlasništvo, 70 godina posle Hitlerove smrti.
U Izraelu je do sada bila strogo zabranjena svaka publikacija knjige, saopštilo je tamošnje Ministarstvo kulture i dodalo da ne očekuje da će mnogi izdavači u zemlji poželeti da objave tu antisemitsku knjigu.
„Ne bih izdao tu knjigu i da mi plate“, izajvio je Frans presu Mari Grinfild, predstavnik kuće Gefen specijalizovane za knjige o istoriji judaizma.
Izmenjeno izdanje „Majn Kampfa“ imaće oko 2.000 stranica, sa blizu 800 strana originala i oko 5.000 komentatorskih odrednica istoričara i drugih napomena. Knjiga će koštati 59 evra.
Nova knjiga biće objavljena u oko 4.000 primeraka. Izdanje je omogućeno jer autorska prava koja od 1945. godine poseduje nemačka savezna država Bavarska postaju javno dobro 50 godina kasnije.
To će biti prvo izdanje najvećeg antisemitskog dela 70 godina od završetka Drugog svetskog rata.
Nova knjiga nosiće naziv „Hitler, Majn Kampf, Kritičko izdanje“.
Veliki broj istoričara smatra da je objavljivanje „Majn kampfa“ s komentarima „najbolji način borbe protiv mistifikacije tog dela“.
Mnogi svetski mediji ranije su objavili da je zabrana tog dela danas besmislena jer je „Majn kampf“ izašao u inostranstvu i lako je doći do integralnog teksta na internetu ili u nekim knjižarama.
Hitler je napisao knjigu 1924. godine, skoro 10 godine pred dolazak na vlast, dok je bio u zatvoru zbog pokušaja državnog udara. U toj knjizi, budući vodja nacista piše o ideološkim načelima svog pokreta, koja su kasnije postala osnova nacizma.

Povezana vest:  Od utorka 14. jula u prodaji „Plodovi gneva" Džona Stajnbeka, dobitnika Nobelove nagrade