Nobel medalja

O Nobelovoj nagradi u DKSG

Tokom januara u Domu kulture „Studentski grad“ biće održana dva programa posvećena Nobelovoj nagradi.

U ponedeljak 11. januara u 19 sati u Maloj sali biće održano predavanje „Nobelova nagrada“ na kome će o Alfredu Nobelu i njegovoj fondaciji govoriti Mirjana Cvekić, ugledna naučnica u oblasti elektrotehnike i pionirke u oblasti tranzistorske tehnologije. Na predavanju će biti reč o merilima za dodelu Nobelove nagrade u različitim oblastima nauke, književnosti, umetnosti i borbe za mir u svetu. Mirjana Cvekić govoriće o tome koji su načini nominacije, kako se biraju kandidati, o proceduri glasanja, ceremoniji dodele, kao i dobitnicima Nobelove nagrade za 2015. godinu.
U četvrtak 28. januara u 20 sati u Klubu Magistrala biće predstavljeno delo aktuelne dobitnice Nobelove nagrade za književnost „Rat nema žensko lice“ beloruske književnice Svetlane Aleksijevič. „Rat nema žensko lice“ je knjiga koju je autorka pripremala 4 godine tokom kojih je posetila 100 gradova, beležići sećanja ratnih veteranki. Oko milion sovjetskih žena učestvovalo je u II svetskom ratu. U ovoj knjizi njih 200 opisuje kako su postale vojnici ’41. Svetlana Aleskijevič je zasnovala književnu vrstu „roman glasova“, glasova protiv jučerašnjeg i današnjeg fašizma. Roman je u bivšem Sovjetskom Savezu, ali i u celom svetu naišao na izuzetan prijem kod čitalaca i prodat je u više od dva miliona primeraka, a preveden na 40 jezika. Knjigu „Rat nema žensko lice“ objavila je izdavačka kuća Čarobna knjiga.
O aktuelnoj dobitnici Nobelove nagrade u Domu kulture „Studentski grad“ govoriće Enisa Uspenski, Mladen Vesković i Neda Nikolić Bobić.

Povezana vest:  Noć knjige počinje! Gostovanje velikog broja pisaca uključujući i akademika Dušana Kovačevića