belef_logo

BELEF 2011

U Kolarčevoj zadužbini otvoren 20. BELEF

 

Beogradski letnji festival, 20. Po redu, koji se ove godine održava do 7. avgusta u šest programskih celina pod sloganom „Audio vizuelni 21. vek – AV 21“, otvoren je večeras koncertom „Od Španije do Rusije“ u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu. Na koncertu je nastupila mecosopran Ana Hesler uz klavirsku pratnju Enrikea Bernalda de Kirosa iz Španije, a BELEF je zvanično otvorila pomoćnica gradonačelnika Beograda Tatjana Pašić.

Ona je tom prilikom istakla da je BELEF uvršten u manifestacije od posebnog značaja za Grad Beograd, kao i da je taj festival prošle godine postao član Asocijacije evropskih festivala (EFA).

Povezana vest:  LP Duo: Koncert za dva hibridna klavira na Kolarcu

-4BELEF je manifestacija koja tokom leta unosi novi duh u Beograd i predstavlja vrhunske kulturne sadržaje dostupne najvećem broju sugrađana kao i onima koji dolaze u Beograd – rekla je Pašićeva.

Prema njenim rečima, Beograd je u vreme Belefa otvoren grad, kulturni centar regiona jer ostvarenja iz oblasti muzike, pozorišta i vizuelnih umetnosti i drugih umetničkih disciplina renomiranih umetnika iz zemlje i sveta daju potpuno nov izgled, slobodu i otvorenost.

Povezana vest:  Tri decenije Hazarskog rečnika

Koncert „Od Španije do Rusije“ koji je večeras otvorio 20. BELEF, ali i svi programi tog festivala ove godine su posvećeni narodu u Japanu, a ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki se večeras u Kolarčevoj zadužbini zahvalio na nesebičnoj podršci i solidarnosti sa njegovim narodom.

-Ova podrška kao i sve pružene u Srbiji proteklih meseci daće dodatnu snagu narodu Japana da prevaziće teškoće koje su ga zadesile – rekao je Cunozaki.

Mecosopran Ana Hesler večeras je pevala solo pesme Sergeja Rahmanjinova i Modesta Musorgskog, a u drugom delu špansku muziku Isaka Albeniza i Garsije Leoza.

Povezana vest:  Novi roman Salmana Ruždija u septembru

Nakon svečanog otvaranja 20. Belefa, na Kalemegdanskoj tvrđavi je u 22.00 priređen vatromet u čast otvaranja ove manifestacije, a nakon toga na Letnjoj sceni Kalemegdana nastupio je Rambo Amadeus.

Na 20.Belefu će do 7.avgusta publika imati priliku da na raznim gradskim lokacijama uživa u različitim i zanimljivim programima.  Belef ima šest programskih celina: scenski program – RUR filmski program – REZ muzički program – TON vizuelni program – AKT ekološki program – EKO i dečiji program – KIK.